tisdag 12 november 2013

Caching på hemvägen från jobbet.

Eftersom geocachingen legat "lite på is" från i somras så hade jag missat att det kommit ut en cache i Dansbo, mellan Dals-Rostock och Dalskog. Dalslands längsta kurva (GC4P6F3), cachen ligger vid den gamla vägen som går mellan Dals-Rostock och Dalskog, vid ett gammalt skjul, som enligt beskrivningen varit ett lastbilsgarage för många år sedan.


Inne i skjulet finns många gamla fina saker, där man kan känna tidens vingslag. En gammal sädesvagn, oljefat, en harv och mycket mer.



Oljefat från Taxaco


Ett rostigt sågblad och havre.
Vid denna cachen trodde jag att den låg under tak, men det fattades några meter för att det skulle vara fallet, men den var ganska lätt att finna ändå.

måndag 11 november 2013

Oktobers cache, ligger på latsidan.

Sedan sommarsemestern på Öland har det blivit väldigt dåligt med cachandet. Hade iallafall tänkt ta minst en cache i månaden, men det sprack vad gäller både augusti och september, men 13 oktober skedde det!

En solig söndag i oktober blev det att återvända till grottans djup vid He-grottan (GC14XVE)
Så utrustad med rätt skor, grova kängor; och pannlampa/ficklampa, så traskades det in i grottans inre. Då jag inte är en älskare av vissa 8 benade kryp, som det fanns gått om där inne så var jag inte sååå stöddig där inne, men med handsk-beklädda händer gick det bra att plocka fram burken.  Nej jag stannade inte kvar där nere och utforskade grottan mer grundligt.

He-grottans ingång. 

Vägen mot grottan är ganska kuperad så det var smart att ha vandringskängor istället för gummistövlar.



lördag 6 juli 2013

Öland - Färjestaden

En av dagarna på Öland så bestämde vi oss för att shoppa lite eftersom det var lite mulet. Det var ett härligt soldis över sundet så det blev lite fotande då havet låg blank som en spegel.



Passade på att cacha också nere vid campingen i Färjestaden. Det blev Viewpoint Granudden (GC27X0R) och sedan före återresan till stugan, ett besök vid Scuotgården  (GC3NMPE), där sonen fick hjälpa mig. Han fick nästan åla sig in under uthuset för att nå cachen. Vi tror inte att den skulle ligga riktigt så långt in så vi flyttade fram den lite...



På kvällen blev det en tur till Borgholm för att kolla på The Playtones, det var en kanonkväll! Blev lite caching på hemvägen igen... Köpings k:a (GC4DPDZ) och Jaktstenen (GC3X0KR)







Köpingsviks fina kyrka.


Foto på Jaktstenen från: http://www.rolfengquist.se

fredag 5 juli 2013

Öland - Glömminge och Rälla

När vi var på vår Ölandssemester så hyrde vi en stuga i Glömminge. Ett litet samhälle bara 7 km från bron, på så vis hade vi inte så långt åt något håll, varken åt norr eller söder, och det underlättar ju. Några av burkarna som jag loggade i och kring Glömminge/Rälla var inte helt lätta att ta men 6 av dem loggades ganska lätt och en fick jag lämna till en annan gång.

Neråt Kalmarsund från Glömminge sett, så inträffade ett tragiskt svartsjukemord 1915 och ortsborna har rest en minnessten ungefär där mordet skedde. (Hela historien om Greta stenen kan du läsa här i en annan blogg.)  Cachen heter Gretastenen (GC2VY78)
I en av villorna nere vid vattnet bodde en professorsfamiljen Almkvist från Stockholm under somrarna. Man flyttade då hit med tjänstefolk chaufför, pick och pack och vistades här hela sommaren. Makarna Almkvist kunde inte få några barn men hade ett fosterbarn som hette Greta som var dotter till Lisens syster och som av någon anledning inte kunde ta hand om Greta. Greta var trolovad med Ivan som var väldigt svartsjuk, och en dag gick det tyvärr så illa att Ivan sköt Greta.

Foto från Kallebaatur.blogg.se

Mellan Glömminge och Rälla längs kusten ligger bland annat byn Stora Rör, där det 1611 skedde en landstigning, ledd av kronprins Gustav Adolf. Han ledde 2000 man över Kalmarsund för att befria Öland från den danska ockupationen.
Detta var en mycket trevlig liten hamn med badplats, cafe, kiosk och lite shopping möjligheter. Väl värt ett besök, en riktig pärla! Landstigningen (GC4DVGK)

Stora rörs hamn
Stenen nere vid hamnen




















När vi ändå var och handlade i Rälla så tog vi en liten extra sväng och stannade till vid Mossberga-Vipetorp (GC49QCC) naturreservat. Denna var ganska snabbloggad och jag fick se en orkidé, Nattviol.
Längre fram på samma väg kommer man till Ölands högsta punkt, 55 m ö.h där det finns en väderkvarn. Ölandstoppen (GC1YM4V) Denna var snabbloggad.

Foto från geocaching.com
"Höjden" till vänster i bild är Ölands högsta punkt.


Nästa stopp blev Odens Flisor (GC3KQ3E) och sista snabbstoppet längs den lilla rundan blev Ismantorp Naturreservat (GC49QAM)

Infotavla vid Odens Flisor



Odens flisor



onsdag 3 juli 2013

Öland - Södra udden

Det finns ju ett antal måsten som man ska besöka när man är på Öland. Dag två för oss, blev det ett av dessa utflyktsmål, nämligen södra udden. På vägen ner valde vi att inte köra huvudvägen då den var ganska starkt trafikerad, utan valde den mer kustnära Ölandsleden. Besökte många små mysiga byar, och som den båtälskande familjen som vi är så besöktes även en och annan hamn. Vi tog en fika med kaffe och glass i Grönhög.

Arthur Linanders memory cache. Så vacker plats!
En spexande make vid ruinen av en av ugnarna...











Så när glassen var uppäten, kaffet och drickan uppdrucken så ville sonen fota lite och då passade jag och maken på att ta två cacher som ligger på gångavstånd från hamnen. Grönhögens brännugnar (GC49GNV) och Arthur Linanders memory (GC1B0FA). Före vi åkte nått längre stannade vi vid Axel memory (GC2B61Z). Här lärde jag mig åter igen att man inte ska ta i en metalltråd som inhägnar en hage... jo, jag fick en stöt. Cachen loggades snabbt och det var en bra "hint".

Vackra blommor växte vid cachen
Axel memory
En loggsom börjar gå på sista versen



































Vi fortsatte vidare mot den södra udden. Ett snabbstopp medens fåren sprang över vägen så letade jag upp cachen Kungsstenarna (GC332FP). Denna var bra placerad och en trevlig cache med bra infotavlor i närheten.



Sedan rullade vi ner sista biten till fyren Långe Jan och Ottenby fågelstation där jag av någon underlig anledningen inte loggade cachen vid fyren utan bara tog mysteryn Södra Udden (GC3XZ6H). Vet att det är många som inte löser Mystar men denna är inte svår att lösa och du går samtidigt omkring nere på området, så våga pröva denna, är mitt tips!
Cahen var bra placerad så vi kunde snabbt logga dessa utan att ramla i någon färist eller nått annat. Sonen hade som vanligt ögonen på skaft och såg cachen före mig. Bra med samarbete!



Ett lånat foto med Långe Jan ur ett annorlunda perspektiv.
Ett lånat foto, då de jag tog ligger kvar i system
kameran. 



















Sedan bestämde vi oss för att åka östsidan hemåt och då stanna till vid ytterligare en hamn. Men före det blev det en snabbcache vid SÖJ #7 (GC3EKN5), här var det lätt att ta sig ner men svårare att smidigt och snyggt ta sig upp, men loggad blev den och fina blommor växte vid cachen också.




Väl nere vid Gräsgårds Hamn (GC3Z304) så blev det en tur ut på piren för att få lite vind i håret och logga även denna cachen.
På hemvägen kom vi på att vi var tvungna att att åka om Färgestaden för att sonen "bara måste" göra ett inköp på en av tapparna. Så medens sonen sprang in på tappen så började jag studera gpsén, och där fanns ju en cache bara några hundra meter bort. Så med hans hjälp loggades även Kalmarsund VIII (GCZX54)



Det blev dagen sista så vi lyckades samla ihop 8 cacher idag.

tisdag 2 juli 2013

Öland - Byxelkrok, Långe Erik och Böda camping.

En av dagarna på Öland besöktes norra delen av ön. Familjen hade tagit med fikakorgen, så det var lagom att pausa uppe i "Kroken" som ölänningarna säger om Byxelkrok. Har gick vi och strosade, kollade lite i de mysiga bodarna som finns i hamnen, kollade på segelbåtarna och gick på klippstranden. Ett jättemysigt ställe var det iallafall. Vi kom i samspråk med en av fiskarna som fortfarande försökte överleva på bara fisket, men det var inte helt enkelt då den största konkurrenten om laxen och torsken är sälarna som oftast går som segrare om fisken. Fiskaren berättade att sälen sätter i sig ca 10 kg fisk om dagen, och det var ju inte en säl i Östersjön, så hans fru hade de senaste åren varit tvungen att börja arbeta med nått annat än fisket då det inte gick att få lönsamhet i företaget.


Många intressanta personer man träffar när man är ute och cachar. Så efter kaffet och bullen gick jag och sonen bort mot cachen Krokens Bröllop (GC2GVRF). Det var en fin plats och en kul historia kring cachen.


Sonen på stranden i Byxelkrok med ön Blå Jungfrun i bakgrunden.


Sedan åkte vi ett par km till cachen Neptuni (GC4AQ5G) där vi stötte ihop med ett par ifrån Tyskland som också letade burk. Sonen satt kvar i bilen medens jag och maken letade. Det tyska paret hade kommit några minuter före oss, och var vid den förmodade gömman, men där fick vi tji... vi hittade ett meddelande: "Nu är ni nära..." som satt på en sten som var strategiskt gömd under ett par andra stenar. Så det var bara att leta vidare... Vi fyra letade runt i ungefär 10 minuter då jag började kontrolläsa de tidigare bloggarna, som gav en ledtråd som vi tyckte kändes otroligt ologisk... "under sten..." Vi befann ju oss på en stenstrand så det kändes som en inte för hjälpsam ledtråd. Då en av tyskarna kom på iden att cachen låg under den förut hittade stenen med meddelandet så letade jag på andra sidan av busken. Som tur var så var det en liten detalj som fångade mitt öga och där var gömman. Så logisk ledtråd att vi började skratta alla fyra... En solklar favorit och absolut en av mina absoluta toppfavoriter! Maken fotade dels gömman och oss som letat, så det var kul! Detta var första gången jag letat efter en burk tillsammans med andra cachare som jag stöter ihop med vid själva gömman.



Vi åkte vidare upp mot norra udden och fyren Långe Erik. Ett måste är ju att vandra upp i fyren fast jag varit uppe tidigare gånger då jag besökt ön. Som alla andra så blev det lite fotograferande uppe i fyren. När vi skulle gå ner kom det upp en man med sina två barn på ca 4-6 år. När de såg utsiktsplatsen började de storgråta och vågade inte titta. Pappan fick då snällt bära ner sina två barn de 138 trappstegen tillbaka ner, för dom ville inte gå själva... och som pappan sa när han släppte ner mig före han fick vända "att upp och ner är ju lika långt..." Ja, sådant händer...





Väl nere igen och tillbaka i bilen började vi bli hungriga, så vi bestämde oss för att besöka välkända campingen Böda Sand. Här blev det schnitzel till mig och maken och en pizza till sonen.  Efter mat och strosande på campingen blev det ett dopp i havet för sonen. Många grader för lite för min del, så han fick bada själv. Sedan fick han vara så snäll att placera sig lite strategiskt så jag kunde logga cachen som finns på campingen, Böda sand camping/bad (GC2B6YZ), på ett ganska utsatt ställe, men det gick bra.


Väl tillbaka i bilen och tillbaka söderut så bestämde vi att försöka logga några drive-in intill väg 136, dock så missade jag lite på den ena av cacherna som såg ut att ligga vid vägen men inte gjorde det. Som tur var så blev jag hjälpt av sonens med att logga denna väderkvarnscache, för jag var på gång att ge upp. Så nu kan jag lägga Kesnäskvarnen (GC16VK3) till mina loggade ölandscacher.

Fotot lånat från Geocaching.com
Den andra drive-in cachen intill väg 136 hade anknytning till en av mina favoritförfattare Johan Theorin. Han skriver om byn Stenvik, som i verkligheten heter Djupvik. Denna cache loggades snabbt! Stenvik (GC3R3Z7)

Foto från http://www.johantheorin.com 

Efter att sprungit in och kompletterings handla lite i Rälla så stannade vi till efter några hundratals meter vid Ida Beata (GC4DVET). Sonen och maken satt kvar i bilen medens jag letade efter cachen, men då de suttit och läst hela beskrivningen av cachen så kunde sonen snabbt komma ut och hjälpa mig leta och få fram cachen, då jag inte läst beskrivningen alls. Tur man har några som kan samla sig lite och gå strategiskt tillväga, så man hittar burkarna... :-)

Inköpsstället i Rälla

Nästa hemma gjorde jag ett tappert försök i Ryr Naturreservat. Men här fegade jag ur... 2 snokar simmade i vattnet, och sedan kändes inte spången / bron över speciellt säker och stabil. Så denna lämnar jag till de mer äventyrssökande cacharna...



Dagens "fångst" blev 6 hittade och 1 DNF.

måndag 1 juli 2013

Öland - Borgholm

Då har man besökt Öland igen, var på ön på mitten början och mitten av 80-talet, så det var förändrat.
Första dagen efter att vi kommit till Glömminge, där vi varit inkvarterade. Nadja som vi hyrt av är en sprudlande entreprenör, som säljer förutom kläder som hon designat, även skor och har en loppis. Stugan är en mysig tvårummare med kök, toa och dusch, samt en stor trädgård med massor av blommor och fruktträd. Så vi var mycket nöjda. Sedan att man bodde på mitten av ön var ju inte sämre. 7 km till bron, så det var inga avstånd heller.


Borgholm besöktes och 5 cacher avverkades. Maken hade lagt in app på sin mobil, sonen tog gpsén och jag tog min mobil, så vi knallade runt i mysiga Borgholm och cachade alla tre. Vi började med Välkommen till Borgholm (GC3X0MR) en snabb drivein. Vi parkerade nere vid hamnen och gick och strosade. Påbörjade multin Walk in Borgholm (GC3X1HG), men tog cacherna StockholmsRederi AB Svea (GC2XJ7R), Macken_1953 (GC3KJH5) och Reklam (GC4BRCD) och efter att vi intagit en god lunch inne vid gågatan så rullade vi mot cachen Borgholms slott/castle (GC2CGKA) tillbaka till stugan.



Slottsruinen
Cachen vid slottet


lördag 25 maj 2013

Sunnanå Naturreservat

Då var min cache-runda längs stigarna och spångarna i Sunnanå Naturreservat, inskickade för godkännande. Planerade för 5 burkar men det blev en till så rundan innehåller 6 burkar. Det är möjligt att jag förlänger rundan med ytterligare 1 eller 2.
När jag la ut burkarna idag så såg jag förutom alla olika fåglar även snok, rådjur, räv, hare, grodor och massor med vitsippor och liljekonvalj. Jag hoppas att denna rundan kommer att utnyttjas väl under vår, sommar och höstarna, då den är väl värd ett besök. Passar utmärkt att avsluta rundan med ett besök nere i hamnen för att kanske ta nått drick och ätbart.

Här kommer en bild kavalkad på den härliga miljön i naturreservatet. Håll utsikt på Geocaching.com när rundan släpps!