fredag 5 juli 2013

Öland - Glömminge och Rälla

När vi var på vår Ölandssemester så hyrde vi en stuga i Glömminge. Ett litet samhälle bara 7 km från bron, på så vis hade vi inte så långt åt något håll, varken åt norr eller söder, och det underlättar ju. Några av burkarna som jag loggade i och kring Glömminge/Rälla var inte helt lätta att ta men 6 av dem loggades ganska lätt och en fick jag lämna till en annan gång.

Neråt Kalmarsund från Glömminge sett, så inträffade ett tragiskt svartsjukemord 1915 och ortsborna har rest en minnessten ungefär där mordet skedde. (Hela historien om Greta stenen kan du läsa här i en annan blogg.)  Cachen heter Gretastenen (GC2VY78)
I en av villorna nere vid vattnet bodde en professorsfamiljen Almkvist från Stockholm under somrarna. Man flyttade då hit med tjänstefolk chaufför, pick och pack och vistades här hela sommaren. Makarna Almkvist kunde inte få några barn men hade ett fosterbarn som hette Greta som var dotter till Lisens syster och som av någon anledning inte kunde ta hand om Greta. Greta var trolovad med Ivan som var väldigt svartsjuk, och en dag gick det tyvärr så illa att Ivan sköt Greta.

Foto från Kallebaatur.blogg.se

Mellan Glömminge och Rälla längs kusten ligger bland annat byn Stora Rör, där det 1611 skedde en landstigning, ledd av kronprins Gustav Adolf. Han ledde 2000 man över Kalmarsund för att befria Öland från den danska ockupationen.
Detta var en mycket trevlig liten hamn med badplats, cafe, kiosk och lite shopping möjligheter. Väl värt ett besök, en riktig pärla! Landstigningen (GC4DVGK)

Stora rörs hamn
Stenen nere vid hamnen




















När vi ändå var och handlade i Rälla så tog vi en liten extra sväng och stannade till vid Mossberga-Vipetorp (GC49QCC) naturreservat. Denna var ganska snabbloggad och jag fick se en orkidé, Nattviol.
Längre fram på samma väg kommer man till Ölands högsta punkt, 55 m ö.h där det finns en väderkvarn. Ölandstoppen (GC1YM4V) Denna var snabbloggad.

Foto från geocaching.com
"Höjden" till vänster i bild är Ölands högsta punkt.


Nästa stopp blev Odens Flisor (GC3KQ3E) och sista snabbstoppet längs den lilla rundan blev Ismantorp Naturreservat (GC49QAM)

Infotavla vid Odens Flisor



Odens flisor



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar