söndag 31 mars 2013

Tussilago och sista mars

Då närmade sig mars månad sitt slut. Det vackra vädret lockade till en cachingtur på kvällskvisten. Utrustad med solglasögonen mot den nedåtgående solen och ficklampa och pannlampa, så styrde jag Cachingkärran mot Kolerakyrkogården (GC12PJK) Här blev det lite fotande före nästa cache.




Vid Bolet 5 (GC2GV36)så såg jag årets första Tussilago, mera fotande ;-) Detta är ett kärt vårtecken!!


Vid cachen Utsikten (GC2GTZR), har jag vid ett tidigare försök fått känna mig besegrad av snön och isen men idag gick det mycket bättre. Så härlig utsikt över sjön Ånimmen.


Jag stannade även till på rastplatsen Vassviken, (GCV9NC) som ligger norr om Mellerud. Här stod tidigare konstverket Kristallbron, men den är nu flyttad och står vid Tingshuset i Mellerud som också inhyser Melleruds museum och släktforskningsarkiv.


Vid Lunnevika, (GC2GV33) sjösättningsrampen i Ånimmen, känner jag väl igen. Här brukar maken och barnen lägga i båten vid den traditionella övernattningen med båten som sker varje sommar, sedan blir det ju en och annan tur på isen för att pröva lyckan med pimpelspöt också. Cachen hittades lätt, men var inte helt jättelätt att få tag på, men det löste sig med en liten förhöjning som fanns i närheten!










Efter dessa cacher så förflyttade jag mig mot Upperud och Brudfällsvägen där jag hade några ologgade. Nu hade ju mörkret fallit så nu var det fram med pannlampa och ficklampa som gällde. Det är en lite extra utmaning att cacha med hjälp av bara fick- och pannlampa tycker jag, det tog ju betydligt längre tid än beräknat vid dessa cacher men kul var det. Skrämde upp lite djur och så en uggla också! Dom ser man ju inte alltid under dygnets andra timmar.
Då var mars månad till ända och jag lyckades logga 26 cacher på de turerna jag var ute.

onsdag 27 mars 2013

Åter mot Högsäter och som vanligt med begränsad tid..

Idag blev det åter en tripp till trakterna runt Högsäter. Valde bara de som verkade enklast, får återkomma när våren kommit längre...

Ett snabbstopp på Genevi. Ingen aktivitet här idag, varken på fotbollsplanerna, tennisplanen eller Boulbanan.


Efter detta blev det ett snabbstopp vid Högsäters Boulklubb. Råkade köra förbi huset men det gick ju att vända. Lite dåligt med uppdateringar på anslagstavlan men cachen hittades lätt.

Sedan blev det ett besök runt cacherna "Mitt i  Ingenstans". Här fick jag lära mig att cacherna inte behöver vara just så traditionella, som dom brukar vara, utan lite "Cajsa Warg-typ" (man tager vad man haver...)

Rundan planerades med 14 cacher men på grund av tidsbrist så letade jag inte så länge på några och andra var det lite för mycket folk kring så det blev 8 loggade idag.

Vid #13 "Älgsafari" så var det ett passande spår vid cachen...


#11 "Gamla bygdegården" Var det "dålig täckning", och lite mycket bråte, men här fick man sig ett leende ändå. Kul cache.


Loggade också #6, #8 och #9 sedan blev det även ett stopp vid Rännelanda kyrka där det blev påfyllning av spolarvätska, på bilen och jag tog en stärkande frukt och vätske paus.

Foto lånat från Dalslands ballongklubb.
foto från: www.kyrkguidenks.se

tisdag 26 mars 2013

En liten snabbtur mot högsäter.

Det fick bli en helt annan tur idag än den jag först planerat, men jättemjuka grusvägar är inte mitt älsklingsval av väg... Får återkomma när det torkat upp lite mer. Så då blev det några burkar runt högsäter. Tyvärr fick jag avbryta rundan pga tidsbrist. Ungdomarna ville ha mat färdig tills dom kom hem och jag hade lovat dom det...

Idag besöktes några burkar i rundan 'mitt i no where' och på hemvägen blev det ett snabbstopp vid cachen Stampe.

Dagens fynd: 3 "mitt i no where"

Dagens fynd: 2

Dagens fynd: 1

söndag 17 mars 2013

Karlstadsresa tur och retur

Det blev en tur till Karlstad för lite shopping och besök hos go'a vänner. Vi struntade i caching på uppvägen, utan tog några drive in på hemvägen istället. I Karlstads kommun ligger Bruksorten Älvenäs, där det bara blev en snabbt stopp vid Älvenäs #9 (GC35JBX), som var en traditionell skyltcache.


Nästa drive in blev i Grums, vid Edsholms borgruin,(GC30NCK) som ligger intill järnvägen och landsvägen mellan Grums och Slottsbron. Edsholm var en kunglig fogdeborg och uppfördes sannolikt på 1370-talet. Borgens historia blev kort då den brändes ner i samband med Engelbrektsupproret 1434. Så säger skriftligt källmaterial och detta verkar bekräftas av de mynt man funnit. Mynten är präglade mellan 1370-talet och 1420-talet. (info och foto om borgen från värmlandsmuseums hemsida)

Såhär kan borgen ha sett ut men troligen inte såhär storslagen,
småhusen framför tror man varit knäckt bostäder.


Den tredje drive-in'en blev strax föreVärmlandsbro, vid sjön Brosjö och vid cachen Hyngen (GC3NMFV) Vid denna fågelsjö har jag aldrig stannat tidigar. Än var det inga fåglar på ingång här men det lär nog inte dröja så länge tills det är fullt liv här.

Aftonsol över sjön. (foto från klart.se)
Ett snabbstopp i Säffle, för att få med ytterligare en kommun i Värmland, blev det vid "Petroleum tango #93" (GC30TDC). Jag har tagit några av alla dessa Petroleum tango-cacher tidigare, för det finns ett helt gäng. Undrar om det kommer en "Petroleum tango" vid Värmlands Rasta också, eller om det redan har legat en där. Det är iallafall ett bra ställe att pausa på, annars får jag väll lägga en där, men jag är inte ofta i krokarna.

Här blev tyvärr ingen gasmack, men annars har de alla andra drivmedel.

tisdag 12 mars 2013

Gammal kyrka och polisjakt

Det har varit uppehåll med burkletandet ett antal veckor... men jag la ju ut tre här i byn istället så lite aktiv har jag varit ändå...
Ville ut i det kalla vårvädret, solen kikade ju fram och det lockade. Isen ligger fortfarande på Vänern så jag hade en fundering på en burk ute på en av öarna. Ja, det var planen, men flexibla jag bytte inriktning efter att Bröderna Johanssons skattgömma ( GC2YDWX)som var proppad med bytessaker och några tb loggades.

Här var det mycket att välja på... 

Denna tjuvjagande polisen får nu skjuts med mig mot en mer "trafikerad" cache.

Sedan loggades Sundals Ryrs gamla kyrka(GC2235K) Jag uppskattar kreativa gömmor, och denna var mysig, och kul. Har alltid gillat att titta på dessa små varelserna som kommer på besök i trädgården hemma, men den gången vi fick in en i lägenheten när jag var mindre, var inte kul. Både den och vi blev stressade...


Jag körde åt fel håll och upptäckte att det var ju inte mer än nån km till Råskogsstugan (GC22357) så det blev en sväng dit också, så slapp jag försöka vända. Följde jag denna vägen kom jag ut i Brålanda ändå, vilket var det jag ville.

Här var det en stor och rejäl burk där man lätt fick ner handen för att få tag på logg mm.

Vid Råskogsstugan blev jag uttittad av tre getter som gick på andra sidan vägen, kvinnan som var med dem kika lite på mig, men jag var bara "intresserad" av den gamla stugan. Så när hon och getterna var utom synhåll så plockades burken fram och loggades. Här på slätten hade våren kommit en bit på väg, härlig fågelsång och lite knoppar i rabatterna.

Planen var ju att ta sig till en av burkarna som ligger på en liten ö ca 100m från land, men någon väg hittade jag inte som jag kunde använda, då den jag planerat att ta var dels privat och dels lastades det timmer, så det fick bli att vända och kolla upp en annan väg istället. Hem och kolla google maps, eniro mm för att kunna ta denna före islossningen. Det är mellan 35-45 cm tjock is där jag har funderat att ta mig ut...

söndag 3 mars 2013

Nya cacher på gång

Denna veckan och helgen har jag gjort klart tre nya cacher. Två burkar kom på plats igår och en burk blev utplacerad redan i onsdags, men då jag ville att de ska publiceras samtidigt så väntade jag med att skicka iväg cacherna för granskning och godkännande.

Två av burkarna var sonen mycket engagerad i, dels för att det är intressanta platser och att jag behövde hjälp att få bort nästan 25 meter rostig taggtråd. Det finns nog mer taggtråd kring den ena cachen men än ligger mycket under snön.

Jo, jag har kanske gjort en mindre stig i snön rätt till cacherna men med hjälp av solens varma strålar och att den ena ligger i söderläge har gjort att mycket av snön snart smälter. Jag har även delvis följt redan uppgångna stigar, som trampats av både skogens djur och av promenerande människor. Så jag hoppas att det blir bra ändå.

Militärhemlighet och utsikt med bismak

Då var ytterligare tre av byns smultronställen loggbara.
Dalskogs avrättningsplats ligger på "Sockekull",(GC46ZJF) jag har försökt letat lite om denna plats och har hittat att iallafall en har mist sitt huvud under bödelns yxa här uppe. Denna mysiga grillplats är även ett kul ställe för barnen att leka på, visserligen är det branta bergssidor ner mot sjön men det är kul att klättra i det knotiga tallarna uppe på kullen eller leka gömme bakom de stora granarna eller bakom stenarna.
Det är en härlig utsikt över kabbosjön också. Är man av den äventyrligare sorten så kan man ställa bilen vid badplatsen och ta sig upp den branta vägen annars gör man som alla andra och tar bilen upp bakom kullen och parkerar vid vägkanten. Valet är fritt!!



Vart själva avrättningen skedde exakt vet jag inte men det var här uppe iallafall.

Lite militära ställen finns ju också. Det ena som kommit ut är försvarsfundamenten mellan gården Halängen och Dalskogs gamla såg. Här finns det tyvärr massor med rostig taggtråd, men om man som hängiven geocachare plockar med sig lite gammalt skrot om man hittar nått så gör man ju samtidigt en god sak för både djur/natur och trivsel.

Den andra cachen finns i närheten av ett skyddsrum som egentligen ska vara plomberat, men det är det inte längre...
Här finns också betongfundament längs järnvägen, väl värt ett besök. Parkerar man vid badplatsen så blir det lättare för boende längs med vägen att ta sig förbi.

Skyddsrummet som ska vara plomberat men inte är det.



Betongfundament i långa rader.