lördag 25 maj 2013

Sunnanå Naturreservat

Då var min cache-runda längs stigarna och spångarna i Sunnanå Naturreservat, inskickade för godkännande. Planerade för 5 burkar men det blev en till så rundan innehåller 6 burkar. Det är möjligt att jag förlänger rundan med ytterligare 1 eller 2.
När jag la ut burkarna idag så såg jag förutom alla olika fåglar även snok, rådjur, räv, hare, grodor och massor med vitsippor och liljekonvalj. Jag hoppas att denna rundan kommer att utnyttjas väl under vår, sommar och höstarna, då den är väl värd ett besök. Passar utmärkt att avsluta rundan med ett besök nere i hamnen för att kanske ta nått drick och ätbart.

Här kommer en bild kavalkad på den härliga miljön i naturreservatet. Håll utsikt på Geocaching.com när rundan släpps!


  




  

lördag 18 maj 2013

Upperuds bruk en morgontur efter nattjobbet.

Tog en avstickare mot Upperud och Upperuds Bruk (GC4BNWZ) på hemvägen från jobbet. Cachen släpptes igårkväll vid 21-tiden men då var jag på väg till jobbet, så hann inte logga den då. Mina mistankar blev besannade när jag hittade cachen att Åsensbruks bon Ulf hade varit här igårkväll, och tog FTF på denna. Det var som sagt väntat, Grattis Ulf till ytterligare en FTF i samlingen.

Det var en härlig morgon i Upperud då jag loggade denna. Fina koordinater dessutom, inte bara gpsén utan också mobilen 0:ade precis på cachen. Jättekul tycker jag!




Sjöskogen i Mellerud

Då var de sex cacherna publicerade för sträckan Sunnanå Hamn via Vita Sannar ner till Furusand. Jag ville knyta ihop de tre cacherna som redan fanns, för att få fler att utnyttja den fina vandringsleden som finns. Sedan är ju området mer utbyggt nu så flera kommer att besöka området och då kan det ju vara kul om det finns lite burkar i närområdet.  Cacherna är placerade i anslutning till vandringsleden och det går ju att ta med badväskan och fikakorg och gå denna vackra tur, eller så tar man matpaus antingen på Hamnkrogen i Sunnanå eller restaurangen på Campingen vid Vita Sannar.

Hexakopterfoto över Sunnanå Hamn våren 2012



Sträckan Vita Sannar Furusand passar utmärkt att cykla, om man har en cykel som passar för lite mer terrängvänlig miljö. Jag hade cykel hela sträckan men är inte så van, så jag ledde den den första biten, från Sunnanå.
Här i området kan det vara lite si och så med mobiltäckningen så ett tips om man cachar med mobilen är att ladda ner dem till mobilen före man ger sig av.


måndag 13 maj 2013

Lerums gravfält, Torvinge, hövdingekullen, Magra, Upplo mm

Då skulle man åka mot Alingsås för att hämta sonen som haft en långhelg i Boråsområdet. Vill ju passa på att logga lite när man ändå är ute själv så då passar det bra att mötas upp i Alingsås, för där finns det fortfarande  många som jag inte besökt. Sen kan man ju välja två vägar till Alingsås=mer burkar ;-)

Längs med väg 42 efter Trollhättan, innan Väne-Åsaka, vid Lerums Gravfält (GC1RGD0) sitter en liten sliten skylten några meter från vägen inne bland lite snår. Det är så trist att en så här fint gravfält inte har varken fornminnesskylt vid vägen och en lite bättre parkeringsficka. Denna cache var jättefin, så stanna till och kolla!

Ser någon den lilla skylten i slyn? (Den lilla vita fyrkanten )
Jag har inte gjort det under de 20 år jag passerat här...




Den undanskymda lilla skylten
med svårläst text.

Fin, stor och tydlig informations tavla, uppe på kullen.



















Sedan stannade jag i Velanda för att logga cachen Tor vinge (GC13QV8) som är en runsten, här har jag heller inte stannat. Vilken tur att man börjat med geocaching, så man får se alla  dessa platser som finns dolda överallt. Tack, alla cache ägare som visar oss andra era smultronställen!!





Stannade vid en cache i Koberg, vid en domarring, inne i skogsdungen som heter Hövdingekullen (GC1M13B) Här inne i skogsdungen var det mycket djurspår och det är kanske inte så konstigt då det finns både hjortar och vildsvin på Kobergs stora ägor.

Kobergsslott, foto: Åke Johansson, http://www.aake.se/
När jag kom till Sollebrunn så tog jag för ovanlighetens skull inte av mot Gräfsnäsvägen (väg 190) utan fortsatte rakt på 42:an mot Alingsås. På detta sätt kunde jag ju logga både Magra kyrka (GC2H8YA) och cachen vid Upplo (GC468MR) så det var ju bra.

Efter att sonen hämtats i Alingsås så styrde vi bilen hemåt Dalsland igen. Både jag och sonen har kollat in cachen Vikaryds ekhagar (GC3J0F7) då det är så mäktiga träd här, men under vintern var det inte läge och någon gång har det ösregnat, och då har vi också hoppat över denna, men nu loggade vi den. Sonen tog GPS'en och jag mobilen. Sonen hittade den snabbast! Vitsipporna doftade ljuvligt i hagen!







Sista stoppet för dagen blev vid Gräfsnäs station (GC1HTZ4) som vi inte hittade för två veckor sedan. Nu hade vi läst de tidigare loggarna och då kändes det med ens mycket säkrare vad cachen skulle ligga. Sonen var smart, då han gick dit gps'en visade 0, och sedan gick de antal meter där ifrån som det stod i loggarna att det felade. Snabbt och lätt hämtades cachen fram, utan att man behövde förstöra det nysådda gräsmattan ner mot parken.




Framsidan av stationen, men kanske inte rätt sida ändå...
Dagens resultat blev 7 loggade cacher, och inte någon som jag inte hittade, det kändes bra.

fredag 10 maj 2013

Morgonstund har guld i mun, eller en maj-tur till Åmål.

Efter att man avslutat jobbnatten så kom man till den funderingen om man skulle cacha nu direkt eller åka hem och sova några timmar och sedan dra iväg. Då jag kände mig pigg, käkat frukost och att nattens och morgonens väderprognos lutade mot en vacker och solig förmiddag men regnig eftermiddag, så blev det en tur mot Åmål idag!
Vid 45:an efter Ånimskog så ligger en camping på vänster sida om du kommer söder ifrån, Furusjöns camping, denna loggade jag i vintras, men mitt emot infarten dit kan man istället svänga höger och parkera några meter in på vägen, och sedan ta en liten promenad upp på Grotteberget, och cachen Blåsippeberget (GC3HGG4) där det är en enorm utsikt och det växer massor av blåsippor (Anemone Hepatica) under våren. På toppen av berget finns cachen. Vilken sagolik utsikt det var här uppe!

Utsikten över Vänern från Grotteberget
Anemone Hepatica

Sedan blev det ett snabbt stopp vid Åmåls Travbana och cachen 800 meter (GC2DB7A). Parkeringen var tom men jag blev uttittad av en del hästar istället..

Sedan blev det det ner mot Vänerns vatten och cachen Hälsning från Ulricehamn (GC48T21) Här blev jag sittandes en bra stund och bara njöt av denna fantastiska plats. Det är ju inte så högt vatten i Vänern så det var ingen risk att man skulle bli blöt om några fötter här inte. Vilken otrolig vacker morgon detta var och vilken underbar miljö att bara vara i.


Fogdensfyr sett från cachen. 

Nästa stopp blev inne i Åmål, på Åmåls Djurpark där cachen Djurparken (GC40BXW) finns. Hade ingen aning om att det fanns en djurpark i Åmål, så det ser man vad man får lära sig och besöka under sitt goecachande. En annorlunda gömma, dålde loggen. 



Vid cachen Örnäs (GC1D5R) har jag varit tidigare, denna stranden är Åmåls Riviera. På mysiga Örnäs camping brukar det vara ganska mycket folk under sommarmånaderna, men just idag var det inte så tätt, säsongen har väll inte kommit igång riktigt än.

Nu började klockan närma sig 11, och jag förenade en fikastund med cachen Åmåls Gästhamn (GC40AF9) Denna form av gömma har jag mött tidigare också.


Jag tänkte logga en cache inne vid en av minirondellerna, men fredag fm, på en klämdag var definitivt ingen lämplig dag och tid, då denna ligger väldigt utsatt för obehöriga och det är stor risk att den upptäcks om den loggas bland så mycket folk. Så denna återkommer jag till vid mer lämplig tid.

Hade några cacher kvar i området,  Smörjhallen (GC303YM) är en idrottsanläggning som ligger vid Vikens IF, efter det stannade jag till på en av rastplatserna vid 45:an, Rastplats Åmål (GC2A0NH), där burken var logiskt placerad.



Sista stoppet i Åmål för denna gången blev vid Åmåls Järnvägsmuseum (GC40BZN). Här satt några av de som arbetar vid museet ute och fikade när jag parkerade, så jag tänkte att det var lika bra att förklara vad det var jag sysslade med eftersom att det nog kommer att bli flera som loggar denna, den har ju bara legat ute i ett par veckor, och det är bättre att informera att vi som cachar inte håller på med nått skumt, samtidigt som det kanske kommer fler besökare till museet.


På deras hemsida kan man läsa mer om alla tåg och vagnar som det finns att se på JÅÅJ- Järnvägssällskapet Åmål-Årjäng.


Nu rullade jag söder ut, och stannade till vid naturreservatet Yttre Bodane (GCXRHA) En lite promenad i solskenet på 200m. Så fint ställe!! 


Lämnade en TB som ville besöka Skandinaviens sjöar. 
Del av infotavlan vid parkeringen.
Sista stoppet blev vid Folketshus, Ryr (GC2V6CE) Denna fick man ta "ett steg i taget" som jag skrev när jag loggade den. Den ligger vid grunden av det gamla huset som nu är borta.

Det blev 11 loggade denna cachingrunda, och sedan ska jag ju återkomma till Åmål och logga de som jag inte kunde eller valde att vänta med.

torsdag 9 maj 2013

Några nya loggade kommuner i västra Götalands län

Man behöver ju inte åka den snabbaste vägen hem, efter man uträttat ett ärende. Så när jag varit på ett snabbt besök i Alingsås och där passat på att logga den lite kluriga Gröna fingrar (GC466ZZ) så tänkte jag för omväxlings skull köra över Vårgårda hem... 
Före jag lämnade Alingsås, så passade jag på att logga några enkla drive in cacher. Det blev Welcome to Alingsås, 1890 North (GC1MDJ1), där jag fick sträcka lite på mig, sedan min 300:de loggade cache som blev Flygfältet i Alingsås (GC3YQYQ), en naturtrogen luring. Den gillade jag! Det var massor med korpar på höjden vid cachen. Jag räknade till 11 st samtidigt. 

Alingsås flygfält sett från cachen

Många Korpar i luften...

Sedan försvann tydligen mitt lokalsinne helt, för av någon anledning trodde jag att jag var på E20, och skulle då svänga av mot Vänersborgsvägen (den jag redan var på...) Iallafall så svängde jag av åt vänster för att komma på "rätt" väg men jag nådde ju aldrig korsningen mellan den lilla vägen och Vänersborgsvägen, så när jag kom fram till en by som hette Långared, fick jag ta fram mobilens GPS och kolla var jag var... Hade kört ganska fel, men eftersom det fanns en kyrka i byn och att det ofta ligger cacher vid dessa så kollade jag med mobilen och c:geo om det låg någon burk här att logga före jag vände. Det gjorde det! Så därför loggades Welcome to Långared (GC4697R) spontant på denna avstickare...

Långareds kyrka

Körde som sagt tillbaka till det ställe där jag svängt av och ut på den större vägen igen. Stannade till på en busshållplats och letade fram bilatlasen som låg i bagaget. Jag hittade var jag var och kunde då konstatera att jag inte alls skulle svängt av utan bara fortsatt denna vägen fram till min nästa planerade cache... Snacka om att ha lokalsinne som en blind höna...

Kom sedan fram till Lena kyrka (GC3QGMM) som jag hade planerat. Nu var jag i Vårgårda kommun, och kunde bocka av en loggad burk i den också.
Trots att det regnade en hel del passade jag på att kolla lite på en av de fina stenarna som man kan se utanför kyrkan, då jag inte kan tyska så kan jag inte relatera till vad det står mer än att det på långsidorna är ett bibelsitat. Under figurerna står mer text.... Vacker gravsten/minnessten är det iallafall.


Lena k:a


Min nästa cache på listan var en burk i Herrljunga kommun. Så det blev en sväng mot Vårgårda och sedan upp på väg 181 och stanna vid den gamla stationssamhället Remmenedal. Jag loggade Remmenedals station (GC36ZM4) snabbt för att sedan åka tillbaka mot E20 och sedan upp mot Nossebro.

Foto från geocaching.com , stationshuset är de mörka husen närmast järnvägen

Här stannade jag först vid cachen Dansskolan (GC33A9G), en mycket annorlunda hällristning iform av massa fotsulor...

Hällristningarna

Infotavlan vid hällen

Väl inne i Nossebro så loggade jag cachen Nossebro #2-Södra vägen (GC33HFR), där det bara var att svänga in på den fina parkeringenoch stanna till. Cachen tog jag sittandes på huk bakom en häck. Bra att kunna nå igenom häcken till gömman...

Sista stoppet i ösregnet blev vid en av de två mäktiga kvarnarna mellan Nossebro och Sollebrunn. Kvarnarnas dal (GC1972R) Här hade jag velat stanna och kolla mer, men det var skyfall, så det blev att leta rätt på cachen, logga den under tak och sedan lägga tillbaka den, innan man rusade tillbaka till bilen.






Dagens skörd blev 9 cacher i fyra kommuner, vilka Vårgårda, Herrljunga och Essunga var nya för min del. Hade gärna tagit ett antal kommuner till, men skulle jobba så jag fick köra hemåt.


lördag 4 maj 2013

Järbo och Tångelanda

Började dagen med migrän, men framåt eftermiddagen orkade huvudet med en liten tur. Blev att återgå till cacher som jag av en eller annan anledning inte hittat vid tidigare försök. Första stoppet blev vid Järbo och Karl XII:s väg (GCZ106) Denna låg nästan helt gömd i jorden under en sten, så den var ganska fuktig. Jag la tillbaka burken under stenen men lite mer synlig. Vill CO  (cache owner ) ha den helt under stenen så får han rätta till den, men jag tycker inte cacherna ska vara så gott som nedgrävda...

Cachen och min gps


Soldattorpet där det är bra parkeringsmöjlighet för att ta cachen.
Minnesstenen vid soldattorpet och cachen.
Nästa överhoppade cache var vid Järbo Allhem (GC37PD7), här var det en kul ledtråd... "Annat ord för insekt" = Kryp , så det var bara att göra det. Var en hel del krossat glas intill cachen så jag plockade med mig en del men allt splitter fick jag inte med, så här får man vara försiktig.


Har vid ett tidigare tillfälle loggat Genevispåret #1-5, som ligger längs den nedlagda Lelångebanan. Idag tog jag de återstående två som ligger i Tångelanda. Gamla kvarnen (GC26TM2) och Gamla stenbron (GC26TN1). Förra gången jag var här stod det två vattenfallsbilar på de två ställena som är lämpliga för parkering så då hoppade jag över dessa. Inga knepiga burkar utan de var logiskt placerade. Så det blev 4 loggade idag.