tisdag 27 november 2012

2 kyrkor i kommunen

Under november har det kommit ut två burkar vid 2 av kommunens kyrkor som inte haft någon cache tidigare. Så man fick förena nytta med nöje och besöka först Holms kyrka. http://coord.info/GC413C6
Denna togs efter en liten tur till byn för att proviantera bland annat mjölk och pålägg.
Det var mörkt när jag kom fram till kyrkans parkering, men man har ju lärt sig av sina misstag, så pannlampor och geoskorna fanns tillgängliga. Det blev mobilcaching idag fast gpsén låg på sin plats i bilen. När jag lokaliserat gömman upptäckte jag att jag störde en blåmes natthärberge... det var skyddat från både insyn och väder. Efter att jag lyst med lampan på hyresgästern och på så vis skrämt iväg den, så loggades burken smidigt.


Dagen efter besöktes kyrka nr.2, Järns kyrka - http://coord.info/GC413CT Denna togs också i samband med ärenden nere i Mellerud. Dottern hade beställt julklappar från nätet som skulle hämtas ut... En riktig drivein cache. In på parkeringen, parkerade vid koordinaterna, gick 2 meter mot burken... Inte synlig men ändå lättloggad. Så då var dessa två också inräknade i kommunens tagna cacher. 


Jag har ju som mål att försöka logga alla kommunens cacher... delmål 1 är alla vanliga gömmor och som delmål 2, alla multi och mystery. Jag har några som jag ska besöka nu igen nu när jag har en gps och inte bara mobilens gps. Sedan är det någon som det varit förmycket "mugglare" vid när jag tidigare besökt dem, men när återbesöken blir vet jag inte riktigt än...

tisdag 30 oktober 2012

Mer caching i sjuhärardsbygden

Före min återresa hem mot Dalsland så besökte jag några fler cacher i området. Bland annat Viskadalens folkhögskola, Rydals museum, Hyssna gamla kyrka, Härryda och Landvetter.









Sjuhäradsbygden över helgen

Har varit nere i hemtrakterna över helgen. Då får man ju passa på att logga några burkar också. Det blev en i Viskafors och en i Rydboholm. Fick då äntligen möjlighet att se barndomskamratens Sirgitta Reinikainen, nu mer Keiskander, konstverk som står i Rydboholm.
Dessa två cacher togs på väg in till Borås för att göra lite fynd på loppisar.


Buddy Bears i Rydboholm.
Sirgittas kompisbjörn


Eken i Viskafors

torsdag 25 oktober 2012

Bilen = TB

Då har även min bil blivit loggbar. Jag investerade i TB märkena i veckan, och nu är dom aktiverade.
Igår före jobbet stannade jag till att loggade på Hamrane Bakstuga, där det under sommaren serveras underbar klengås!! :-P

tisdag 23 oktober 2012

FTF - First to find

Igår så fixade jag min första FTF, alltså den första personen som loggade en specifik cache. Denna var inte bara en vanlig cache utan dessutom en mystery som bara kunde lösas i mörker. Eftersom att ledtrådarna syntes med hjälp av reflexer. Denna cache publicerades den 13 oktober och jag har spanat på denna sedan den 15:de, så jag har "värkt" länge på denna. Jag löste och loggade cachen själv vilket kanske inte är riktigt att rekommendera, då det inte är ultimat att ge sig ut i skogen med pannlampa, ficklampa och gps, när det är inte bara mörkt utan också mycket blött ute i skogen, men det gick ju bra ändå.


I denna cachen fanns även en TB (travel bug) som jag tänkt att ta med mig när jag åker mot Borås till helgen, så nu gäller det att hitta en lämplig cache att lägga den i.


söndag 23 september 2012

Funderingar om olikheter...

Jag har läst lite olika inlägg på olika geocache bloggar och på vissa forum om geocaching. Det som har diskuterats är:
* Om man är ett team, och den ena personen i teamet är på resa och cachar under tiden, är det då ok att personen som är hemma också cachar...
* Är det ok att logga en cache om man bara ser den, och inte själv skriver i den även om man själv hade klarat av att logga den. Att man alltså ser cachen uppe i trädet, men att bara en klättrar upp och loggar allas namn i den, eller ska den plockas ner så att alla kan skriva sina namn...
* En annan fundering var om det var ok att logga även den personen som sitter kvar i bilen medans vännerna loggar åt han/henne också...

Jag tycker väll själv att i första funderingen ang team, så har man ju skapat teamet för att göra upplevelsen tillsammans, och då tycker jag inte att det är ok, att logga "teamet" om man inte är ett team. Jag hade då valt att döpa mitt alias som "Team Dalskog1" och Team Dalskog2" att vi i teamet har var sitt alias men ändå hör ihop...
Angående om att man inte fysiskt håller i cachen utan bara ser den, är jag till viss del tveksam. Jag har loggat en där jag vidrört burken men inte kunnat öppna den på grund av att jag inte nådde att skruva av locket och skriva på remsan. Men där emot känns det inte riktigt ok att låta någon annan dyka ner 2 meter för att få exempelvis koordinaterna till en gömma om jag inte klarar det själv. Jag vet inte är kluven här.
Det där med att en person sitter kvar i bilen och vännerna loggar en burk åt den, är väll också ett gränsfall. Har jag av någon anledning inte möjlighet att logga cachen men ser den och att i vanliga fall haft möjligheten att logga den tycker jag det är ok.
Dessa funderingar handlar ju mycket om statistik och mina egna tankar och värderingar.
Här är en unknown cache som jag såg och nuddade men inte fick upp locket på. Då den låg för högt upp i röret... Jo, jag loggade den, men kommer att återvända vid ett annat tillfälle och skriva också..

tisdag 11 september 2012

Dalskogs kyrka

Då var cachen vid Dalskogs kyrka också publicerad! Jätte kul! Så hoppas att några burkletare hittar hit och får se våra smultronställen samt lite annat också.




söndag 9 september 2012

Cacher i och kring Dalskog.

Jag är inte ensam om att ha lagt cacher här omkring Dalskog. Som jag skrev i förra inlägget så har mina utlagda cacher nu blivit publicerade. Första loggningen kom på Badplatsen och fotbollsplanen. Då hade dom varit loggningsbara i 1,5 timme. Jag trodde att det var samma personer som skulle logga dessa först, som det var när jag la cachen i bokskogen, men det var det inte. Kul!
Jag hade lagt en cache vid kyrkan men den låg inte riktigt okej, så den ska flyttas. Den blir nog publicerad söndag eller måndag.
Så nu ligger det cacher runt Teåkersjön också. Tackar Rolf för tipset att lägga här. Trodde ju att det fortfarande var bom över vägen men det var ju ändrat så nu går det att åka runt igen!

Här finns det plats för fler cacher om någon tycker det, men jag nöjer mig med dessa två. Jag lade ut en Large cache på denna sträckan, mest för att jag inte hade gjort det förut, och att jag sällan stöter på dessa. Sedan var anledningen till cachen också en del av det hela. Den utrotningshotade arten flodpärlmusslan, finns i en av vattendragen som rinner ut i Teåkersjön. Jag hade aldrig hört talas om denna art, för än jag råkade av en tillfällighet hitta informationstavlan. Jag hade hört talas om ett EU-projekt som skulle vara här uppe i skogarna men inte vad det handlade om. Så nu informeras andra också om dess existens.


Den tredje cachen som ligger en bit från byn, hamnade vid crossbanan. Är man inte motorintresserad så vet man kanske inte om att den ligger där den ligger. Hit var det några som hittade idag. Var visst tävling där uppe men cachen ligger ju inte på banan så det gick nog att smita undan och verka upptagen med nått för att kunna logga denna. Tack ni som tog er tiden att åka denna lilla väg hit upp.

lördag 8 september 2012

Nu kan man leta burkar i byn!

Fick just veta att mina cacher här i byn har blivit godkända, och kan nu loggas. De finns vid kyrkan, fotbollsplanen, badplatsen, motorcrossbanan och Köpegullet (ett badställe vid Teåkerssjön, där det också ligger några mysiga åretrunt bostäder.)
Det kommer ytterligare en till inom kort, kanske redan i eftermiddag. Den ligger 3,5 km utanför.
Så kul, så just nu äger jag 6 cacher och snart 7 st... Spännande och se om de blir loggade redan idag..


Här är ljuvliga Köpegullet, med några av husen.




fredag 7 september 2012

Två till cacher utlagda.

Då var de sista två cacherna också utplacerade. En i storlek small och en i Large. När jag lägger en cache har jag som mål att den ska ge något tillbaka till cacheletaren. Om det är en naturupplevelse eller att visa en unik eller speciell plats spelar ingen roll. Men jag vill att man får med sig nått av besöket.
Så nu har jag placerat ut 7st cacher, i mitt närområde. Den som ligger längst bort är 5,5 km och de andra två är 3,7 och 3,8 km hemifrån. Annars ligger dom under 1 km, från huset. Så då kan man lättare hålla koll på cacherna tycker jag, men det är ju en smaksak.

Hittade denna korallliknande svampar på min lilla utflykt idag. Jätte häftiga!



torsdag 6 september 2012

Burkar i byn.

Idag har jag inte varit ute och letat några burkar men däremot har jag placerat ut fyra nya cacher i byn/socknen. Tre av cacherna ligger i byn, och den fjärde vid ett aktivitetsområde lite utanför byn. När dessa fyra har publicerats på geocaching.com så kan jag beskriva platserna mer utförligt. Tidigare fanns det bara den cachen jag la ut i bokskogen inne i samhället men nu ligger det alltså fyra stycken.
Varför la jag cacherna just här? Jo, man vill ju gärna ta mer än en cache när man ändå besöker en plats. Så när man ändå parkerar bilen för att ta cachen i bokskogen så kan man ju passa på att ta ytterligare en eller två.
Jag hoppas att dessa kommer att bli besökta, för platserna är iallafall speciella för oss som bor här i byn.
Här kommer några bilder från årets Dalskogsdag.

Barnaktiviteter vid fotbollsplanen

Häst och vagn kunde man åka mellan kyrkan och fotbollsplanen
Grönsaksförsäljning

Dalskogsbakelsen

Smådjur visades i församlingshemmet

Räddningstjänsten var också här en stund och visade sina fordon.


onsdag 5 september 2012

Örsberg och Torp

Upptäckte att jag glömt att blogga om gårdagens cache. Så nu får det bli även om den cachen jag hade möjlighet att hitta idag också.

Igår trodde jag inte att jag skulle ta någon cache men, det råkade bli så att jag åkte lite tidigare till jobbet och då svängde jag förbi Örsberg, en cache som lades ut den 31/8. Jag var där på kvällen den dagen men hade tyvärr ingen ficklampa, för den låg i min bil och jag hade makens. Så det gick inte att logga den helt i mörker. Hade önskat en FTF (first to find) men det visade sig att när jag efter att kollat runt den platsen där jag trodde den skulle ligga fortfarande letade i blindo. Fick då kontakta en "livlina", (en som tidigare loggat den eller visste var den låg), gav mig ytterligare ett ord som ledtråd, och då hittade jag den. Den var loggad vid 20:15 den 31/8, och jag var där efter 21:30, så jag hade ändå inte hunnit dit först. Men jag hittade iallafall den tillslut. Denna cache kan man gärna kombinera med rundan: "Örssjön runt", som är 20 st cacher som ligger runt Örssjön.

Bryggan vid Örsberg

I läggningsplatsen vid Örsberg


Dagens cache tog jag vid Torps köpcentrum. Där jag och maken var på en liten shopping tur. Den låg en bit ifrån "Torp tornet", men med mina 174 cm var jag för kort. Jag orkade heller inte att lyfta ur själva behållaren för att nå gömman. Jag var inte heller på klätter humör eller hade något lämpligt att stå på, så den blev fotologgad istället. Kanske inte helt ok, men att klättra på biltaket eller ta med en stege kändes inte okej, så detta fick duga. Denna variant av cache finns även vid "skroten i Vänersborg".




Eftermiddagen avslutades med gräsklippning,besök hos svärmor och sedan föräldrarmöte.

En söndagstur mot Dalonien mm

Hade visst missat att blogga om min runda i söndags. Den fortsatte där jag slutade igår, nämligen vid Upperud. Jag hade kört dottern till jobbet så jag tog denna lilla avstickare på hemvägen. Jag parkerade denna soliga men blåsiga förmiddag vid Dalslands konstmuseum, där även trätornet Dalonien av Lars Vilks är uppförd. Två cacher med gångavstånd emellan

Dalonien


Dalslands konstmuseum

söndag 2 september 2012

Träskkrokodilen och att vara förkort.

Idag har man hunnit med en hel del. På förmiddagen var jag med på en möhippa, sedan skulle kören ha en prova-på-dag som jag ville vara med på. Har ju hållt upp med körsången, under pluggandet, förra året. Kul att dra igång igen med det. Efter kören blev det hem och byta om, för att gå bort och gratulera svärfar  som fyllde år. Kalaset skulle vara senare ikväll, så jag återvände hem för att göra mat, och sedan återkomma då. Nu blev det några timmar utan nått inplanerat. Då blev det burkjakt...




Mot Åsensbruk, blev det idag. Fast jag inte är så "kort i rocken" med mina 174 cm, så fick jag har lite hjälp med att stå på något för att nå cachen "Skålleruds församlingshem".


Efter detta tog jag bilen till "träsket"och passade på att logga "Kalles myshörna" och "utväxt". På vandringen tillbaka mot bilen plockades lite kantareller, både vanliga gula och trattar.
Sedan hemfärd för att fira goa svärfar.

fredag 31 augusti 2012

Besökt ett skyddsrum.

Efter besöket i Mellerud stannade jag till vid en cache som ligger mellan Dals Rostock och Dalskog, där det ligger ett skyddsrum. Här var det ganska besvärlig terräng. Hade jag varit smart så hade jag inte besökt denna cachen själv. Det var mycket brant, och här gällde det att inte slaviskt följa GPSén, för då hade det blivit bergs bestigning. Jag fick passera cachen med ca 50-60 m för att sedan gå "på skrå" alltså diagonalt uppåt lite på sidan. Det var mycket mossa som var hal, så denna ska man inte besöka under blöta förhållanden eller vid minusgrader.
Här ska man inte gå rakt upp...

Den fina vyn när jag loggar cachen.
Det var fin utsikt från platsen där jag loggade. Här skulle det ligga en TB, men burken var tom, och det var ingen som loggat cachen sedan den blev lämnad i burken. Så det kan tyvärr vara så att någon som är medlem på geocaching.com letar rätt på cacher som har coin eller tb, och sedan bara går och hämtar dem. Så trist!!!

Vänersborg och binära tal

Idag blev det att följa med dottern till Vänersborg. Hade förbäret, att ta en mysterycache inne i Vänersborg. För att få koordinaterna till cachen var jag tvungen att lösa en sifferkod av binära tal. Det var en kul cache att lösa på hemmaplan och sedan kolla och hitta cachen på den utsatta koordinaterna. Denna cachen låg inte så jättelångt från torget! Så kul med utmaningar!


onsdag 29 augusti 2012

Mot Uddevalla igen.

Eftersom maken skulle ner till Uddevalla och Torps köpcentrum, så tänkte jag följa med för att kanske ta de cacher som jag fick hoppa över förra gången jag var här.
Så efter att ha uträttat alla inköp som var planerade så gick jag mot cachen på "Torp tornet" medan maken hämtade bilen. Cachen loggades snabbt och smidigt i alla fall.



Efter detta blev det hemfärd med ett snabbt stopp i Färgelanda för att droppa en TB. Tyvärr har denna cache tidigare blivit plundrad på sina TB och Coin, så nu blir det en väntan på att någon snäll geocachare tar med denna och lägger den på ett tryggt ställe, eller tar den ut på nya äventyr!
Så himla trist med personer som förstör...

tisdag 28 augusti 2012

Linderud och utlopp

Efter lunch med maken och ett shoppingstopp på Bloms varuhus, så åkte jag upp till rastplatsen Linderud, där det finns en microcache sedan tog jag svängen om Köpmannebro till cachen "Utlopp". Snabbt loggad och sedan hemåt.


Linderuds rastplats har både toalett, soptunnor och bord med  bänkar!

Köpmannebros hamn, och utloppet från Dalslands Kanal

Det blev ingen cachingrunda idag men det är inte det som är mitt mål med burkletandet att hitta så många burkar som möjligt, utan att uppleva nya platser och uppleva gamla platser med nya ögon.

måndag 27 augusti 2012

Vattentornet i Mellerud

Det har varit tv inspelning i Mellerud i helgen som varit, och ett av evenemangen var att döpa Vattentornet. Så redan på söndagen så dök det upp en cache vid vattentornet! Alltså bara 130 meter från mitt jobb. Jag loggade denna när jag gick av mitt nattpass i morse.


Då har vattentornet fått ett nytt namn!

lördag 25 augusti 2012

Dals Ed

När jag kört upp sonen till det årliga Monster racet i Ed, fick man ju ta någon burkar på hemvägen. Vid cachen "Under", var det lingonplockare, så den väntar jag med. Vid cachen "Bakom" var jag ensam rastare. Fin utsikt!

Mot Bengtsfors med stopp i Ödskölt och Billingsfors.

Igår kväll så kollade jag lite på cacher i Dalsland, som man kunde göra en liten rundtur, för att ta. Jag fastnade för en mysteriecache som låg i Bengtsfors. För att få koordinaterna var man tvungen att lösa ett suduko. Detta gjorde jag i morse, och då kom min impulsivitet igång igen... Varför vänta med rundan, jag gör det i eftermiddag. Så efter att jag varit ner en sväng till Mellerud och hämta ett paket så tänkte jag åka hem och slappa lite för jag skulle jobba inatt, men väl hemma igen, blev min nyfikenhet för stor, så jag tänkte att jag tar Ödskölts cacher och sedan till Bengtsfors och sen hem och sova.

Ödsköltskyrka, med sin vackra klockstapel. Logisk placering av burk.



Nästa stopp blev rastplatsen vid sjön Iväg. En välbesökt och fräsch rastplats.



 Nästa mål var Älgparken och Jättegrytorna vid Dalslands Aktiviteter. Här hittade jag också en TB, Travel Bug. En TB är en grej som har ett uppdrag, eller en önskan att få placeras på speciella platser som ägaren  bestämmer. Denna TB som jag hittade skulle besöka bland annat Stockholm och Köpenhamn, så då kan det vara logiskt att placera den på platser med många besök och åt nått av hållen. Jag kommer troligen placera denna neråt Vänersborg skulle jag tro.




Nästa stopp blev Billingsfors, där jag loggade två cacher. "Båthamnen" och "Välkommen till Billingsfors".


 Efter att jag besökt båthamnen, så stannade jag till på rastplatsen uppe i samhället. Här tog jag fikapaus, (och en cache..)

Vidare färd mot Bengtsfors. Här blev det 7 hittade gömmor. Tyvärr var det en som jag inte kunde logga men jag såg iallafall burken. Det händer att mugglare är framme och kollar på burkarna, och ibland läggs dom inte tillbaka där dom ska...

 



Mycket vacker och genomtänkt plats mitt i Bengtsfors, väl värt ett besök!
Gammelgården/Halmens hus, kanalbron, bakom festplatsen och Bilprovningen var andra platser där jag också besökte och loggade idag.


En genomblöt cache, där jag hällde ut en halv dl regnvatten. 

Stenmur bakom festplatsen.


En mycket svår nådd burk, som någon tryckt upp en bit.
Kanalbron

Här vid kanalbron fick jag dagens skratt. Att paddla kanot är väll inte helt enkelt, då den är lite vinglig, men att ta sig i och ur den samma är nog ännu svårare. Ska man dessutom göra det om man är lite stel och osmidig kan det bli riktigt kul att titta på. Fyra personer i två kanoter, dom verkade ganska vana paddlare för det såg bra ut fram tills dom skulle lägga till vid bryggan... Alla fyra kom tillslut upp ur kanoterna och upp på bryggan, men det var en blöt tröja och ett par skor som iallafall behövdes torkas, sedan säkert ett och annat blåmärke, men dom var lika glada för det. Sedan fick de assistans av två kanot uthyrare att dels hålla kanoter och dels försöka hindra att dom kantrade.. Tack för dagens skratt.

Riktigt så här illa gick det inte men det var bra nära...

Efter detta rullade jag hemåt för att bearbeta min huvudvärk som började göra sig påmind och sedan var det att ladda inför nattjobb. 14 cacher blev dagens resultat.