tisdag 19 februari 2013

Adelöv och Örserum

Före hemfärden från småland stannade jag vid två snabba avstickare från 133:an. Vid Adelövs marknadsplats svängde jag in mot kyrkan och till själva byn. Vet att det ligger en cache vid marknadsplatsen också, men den sparar jag tills snön är borta. Tror mig förstått av kommentarerna för cachen att den kunde vara lite lurig, och då kan det behövas mer tid än den jag hade vid hemresan.
Framme vid kyrkan trodde jag att jag med hintens hjälp fattade var den var placerad. Hittade den inte vid en första snabb koll, men vid en mer noggrann undersökning, visade att jag var rätt ute, men att den inte var helt lättfångad. Det blev att leta rätt på ett hjälpmedel för att få fram burken. Det jag hade i bilen var för kort, så det blev att åka en bit med bilen och leta rätt på nått bra. Var snart tillbaka vid gömman med hjälpmedlet. Kunde snart få fram den torra och fina burken. Efter loggningen lades den lite mer tillgänglig men med mitt "hjälpmedel" på bekvämt avstånd. Den står fint placerad i en snövall. Den ser inte felplacerad ut då det finns många sådana längs grusvägarna... Fin kyrka som jag inte tror att jag besökt fast jag varit i krokarna många gånger.

Sista stoppet i småland blev vid en härlig badplats som besökts många gånger under 80-talet. Örserumsbadet, här ligger också en fin idrottsanläggning. Isen låg på sjön och det hade åkts skridskor på ett uppskottat område, och grillplatsen hade också använts.
Det var ganska bra parkeringsmöjlighet nere vid badplatsen, så det är smidigt att ställa bilen där och sedan gå den lilla biten tillbaka till cachen. Stå inte på vägen då det kan skapa irritation för de som vill förbi...
Bra koordinater och en torr cache, det gillar man!

Anslagstavlan vid parkeringen

sportlovsaktiviteter?


söndag 17 februari 2013

Gripenbergs slott och burkar längs väg:133

I går vaknade jag tidigare än planerat och eftersom att melodikrysset som skulle lösas med mamma och moster började en timme senare än vanligt så fanns det tid för en liten geo-tur. Då några av burkarna låg nära vägen så var det bra att ta dessa en lördagsmorgon.
Det blev ett stopp vid:

Gripenbergs slott

Om man kör från Gränna mot Tranås väg 133 så passera man det vackra Gripenberg Slott, som är en av de största slotten i Sverige som byggts i trä. Det byggdes 1660 av riksmarskalken Carl Gustav Wrangel, och det är uppkallat efter Wrangels mor Margareta Grip.Troligen är arkitekten Nicodemus Tessin d.ä. Tyvärr finns det ingen allmän tillgång till slottet eftersom det är i privat ägo, men här är fortfarande värt att göra ett stopp. Slottets byggnader ligger på bägge sidorna av vägen, så var uppmärksam på trafiken. Var försiktig vid denna cachen då du vintertid behöver gå på körbanan, under den snöfria tiden så funkar det bättre att gå i dikesslänten. 

Slottet i vinterskrud. Februari 2013.


Ett lånat sommarfoto.

Gripenberg

Inne i samhället Gripenberg så finns det också burkar att finna. En burk är placerad vid ett väggupp där cachen är både synlig och osynlig. Den var kul! 

Den andra burken är placerad till minne av den smalspåriga järnväg som var planerad att gå mellan Jönköping och Gripenberg, tyvärr var den bara i drift mellan Jönköping och Vireda.
1874, väcktes tanken att förena Jönköping med stambanan vid Gripenberg strax söder om Tranås. 1900 hade järnvägsbygget nått Vireda, cirka 25 km från Gripenberg. Av olika skäl avbröts byggandet där. Tanken var att sträckningen skulle gå från Vireda via Hullaryd Degela Linderås o fram till Gripenberg
Järnvägen öppnades 1894 och lades ned 1935.

Tåget, som i folkmun benämndes "Trå'rullatåget", kom tyvärr inte fram till Gripenberg. Tur att det finns något som heter Geocaching för nu har Trå,rullatåget kommit till slutmålet 74 år efter nerläggningen. 

En översiktsbild över samhället där både järnvägen och 133:an delar samhället.

trå-rulla-cachen

Linderås

Här kan det sommartid vara lite knepigt med parkering, men svänger man av 133:an upp mot kyrkan så kan man parkera på kyrkan/församlingshemmets stora grusplan. Sedan promenerar man ner mot korsningen/cachen och det söta cafét,som är Sveriges minsta och kallas i bygden för "Dasset" eftersom det är litet och det är sn'e tak. Cachen är en klassisk skylt-cache som var torr, och fin. 

Vinterklätt cafe, som är stängt fram till sommaren.

Lånad flygbild över "dasset" och bangolfbanan, och utomhusplatserna.

(Lånat foto) Interiör påcafét
Sedan har man ju den vackra och pampiga stenkyrkan i Linderås, som är väl värt ett besök.


Det vackra koret i Linderås kyrka



fredag 15 februari 2013

Hos moster i Ådala

Idag blev det en tripp med mamma, hem till goa moster som bor i en by mellan Gränna och Tranås. Fick förklara vad det var för nått jag höll på med då hon hört mamma prata om att jag varit på burkjakt... Det fanns en bra cache att börja med här ute vid stora vägen. Jag tackar Chrilleisommen för att han lagt ut några burkar i sin barndoms by. Med avsaknad av ljuskällor så blev det bara en hittad ikväll, kollade på två till, men det krävdes ljus för att hitta dem så det får bli ett nytt försök imorgon eftermiddag.

Macken i Gripenberg. Hit cyklade jag och kusinen ofta när vi var små...



'Byastugan' i Ådala


Burkjakt på väg mot Borås

Tänkte mig flera hittade burkar på vägen ner mot Borås men mycket mugglare, snön och isen satte stopp för detta så det blev tyvärr bara två idag.  Stannade till i Brålanda, men vid cachen på Rasta så stod två familjer som verkade vara på väg till Idre av samtalen att dömma. Dom stog i godan ro och fikade, medans tre av barnen sprang runt och rastade två samojed hundar. Så det får bli loggning där en annan dag. Mycket trafik gjorde att jag hoppade över det planerade stoppet i Sollebrunn. Jag stoppade dock vid Antens kapell. Loggen var tyvärr blöt, så det fick bli en fotologgning istället.


Sedan åkte jag till Borås, och stannade inte till i varken Hedared eller Sandhult, får kolla in dom på lördag kanske. Blev iallafall ett stopp vid en återvinningsstation i norra delen av Borås. Här jagade jag iväg en man som stog och "fiskade" pantburkar ur metallåtervinnings container. Det var ju inte min mening att jaga iväg honom men han verkade inte vilja ha publik i sin jakt...


Ja, det var två till burkar hittade i februari. Imorgon på allahjärtansdag åker jag till goa moster som bor mellan Gränna och Tranås. Hoppas att kunna hitta några burkar i Ådala, Oberga, Gripenberg och Linderås. Det är ju inte bara att hämta dom så vi får se hur många det blir...

måndag 11 februari 2013

Laddar inför Borås och smålandsresa

Då har man jobbat fredag, lördag och söndag och hann också med att gå på buggkurs på söndags eftermiddagen. Tyvärr blev det inget burkletande denna helgen, men förhoppningsvis blir det lite "jakt" onsdag till lördag.
Jag har roat mig med att kolla upp min statistik i helgen och hittade lite dubbel loggade cacher mm.
Dels vi geocaching.com och project-gc.com

Profile for malinidalskog



Har också kollat på några specialare.... Några kan jag av naturliga själ inte fixa än då man måste bland annat ha loggat 1000 cacher och det iföljd... Sedan är ju vissa att logga 360 grader av Västra Götaland, skåne och hela sverige... För min del funkarju inte heller detta än eftersom jag bara loggat 221 st...
Men man kan ju kolla lite på dom iallafall...


  • Challenge #036 - Alfabets-challenge Owners (GC3103W)
  • Challenge #102: Alla Skånes minuter (GC2HZER)
  • Challenge #127 - Alla cacher i en kommun (GC3PWKX)
  • Challenge #140E - Namnet Kors&Tvärs (Östergötland) (GC3N9RQ)
  • Challenge #150 - 1000 caches in a streak (GC3EBHE)
  • Challenge #161 1-2-3-4-5 Challenge (GC42HBE)
  • Challenge #167 Fem cacheägares samtliga cacher (GC441TE)
  • Challenge #173 - Periodiska systemet (GC42FWW)
  • Challenge #179 - clasf's Fizzy Challenge X5 (GC44HY0)
  • Challenge - 360 degrees of Skåne (GC4367K)
  • Challenge - 360 degrees of Sweden (GC423AB)
  • Challenge - 360° of Västra Götaland (GC43V1G)
  • Challenge - log the alphabet: CO (GC44YPJ)
  • Challenge 130: Complete 10 cache owners (GC3NWNM)
  • Well Rounded Cacher X 2 - "Fizzy Challenge" X 2 (GC32X4N)
  • fredag 8 februari 2013

    Löser mystery, på kvällskvisten.

    Förutom turen ner till Trollhättan och Överby, så har jag suttit och lyssnat igenom några skivor av Trollhättesonen Peter LeMarc. Det finns en mystery, om några av hans låtar,som jag ville lista ut. Visst man kan ta genvägen och bara leta igenom allt texmaterial som ligger på nätet, men det kändes inte riktigt ärligt, då jag gillar mycket av hans texter. Så jag började spela igenom hans album som ligger på Spotify.
    Fick många minnesbilder till låtarna, och vissa bara njuter jag av.



    Jo, jag löste mysteryn, nu gäller det bara att komma ner till Trollhättan igen för att hitta cachen.. Det blir inte i helgen iallafall, eftersom jag jobbar tre nätter nu. Fredag-söndag, men är sedan ledig en vecka. Då jag tänkt logga några cacher i Svaneholm/Viskafors, Borås och Ådala/Gripenberg/Tranås.


    torsdag 7 februari 2013

    Överby, Båberg och Röshultsvägen

    Dottern gör 4 veckors praktik på Näl, så när hon nu skulle göra kvällen där, och jag behövde ner till Överby och lämna in sonens mobil, (där glaset spruckit) för reparation, så körde hon ner och behöver bara ta bussen hem, för hon ville inte köra, mörker körning själv än. Lämnade Näl och åkte till cachen "Cissis stolpe". Kändes inte ok att stanna i cirkulationsplatsen så jag tog mig in bakvägen på en återvändsgata, och kunde då köra nästan helt fram till den. 10 meter från parkeringen loggade jag cachen. Loggen var jätteblöt och fullskriven så jag plockade med den gamla loggen och la i en ny. Man får försöka hjälpa varandra om man har möjlighet, så av den anledningen ligger det ett gäng med nya loggremsor i bilen.

    Efter uträttade ärenden på Överby, tog jag svängen förbi Båberg och loggade den cachen som jag tänkte ta i tisdags, men på grund av tidsbrist fick hoppa över. Cachen "Tildas potatis" ligger vid torpet Solliden. Här blir det nog ett återbesök framåt våren/sommaren.




    Hade planerat in att ta vägen över Röshult på hemvägen, så då loggade jag 5 cacher på den lilla drive-in turen. Visserligen var en av cacherna (NäraRöshult) D/T´n på 4/2, men har man lite längd i benen eller med sig nått att stå på så funkar det ju fint.
    Jag tackar för dessa cacher. Dagens lilla tur gav sju loggningar, och två fuktiga loggremsor åtgärdade och utbytta/tillagda. 



    onsdag 6 februari 2013

    Båberg och trestads center.

    Idag var det en mycket speciell dag för dottern. Dax för uppkörning. För att jag skulle skingra tankarna medens jag satt och väntade hade jag spanat in två cacher i närheten som verkade snabba att ta. Båbergs Gård var mitt huvudmål, och dagen till ära hade jag garderat mig extra, eftersom jag visste att mobilen kunde svaja lite här. Så med mobilens gps med apparna c:geo och  geocaching och dessutom min eTrex20, fixades cachen. Snöblandat regn, blåst och halka gjorde att det inte gick att fixa denna på 5 minuter, men det tog nog ca 15 minuter tills jag var tillbaka vid bilen som jag parkerat på den närliggande parkeringsfickan.

    Bilden från Geocaching.com

    Nu hade jag ungefär 10 minuter på mig att fixa nästa loggning, och det kände jag kunde bli knappt med tid, så när jag svänger förbi nästa gång blir det att åka till det lilla torpet Solliden.

    En strålande lycklig dotter hoppade ur vid trafikverket. Körkortet var fixat! Hon fixade körkortet och jag en cache, känns som en bra dag. Dottern fick äran att köra då jag inte litade riktigt på min förmåga, var mycket trött eftersom att jag bara sovit 3 timmar från nattens jobb, så det blev att sussa några timmar till, före nästa nattpass. 

    Dottern pimpade "sin" bilnyckel...


    söndag 3 februari 2013

    Under vintern är det inte alltid så lätt att geocacha.

    Då make och son hade dragit iväg för att pimpla regnbåge uppåt Bengtsfors, så planerade jag en cachingtur i fint vinterväder med bara några minusgrader.
    Jag stannade till vid Marsjön, där det var en del folk ute på isen. Först trodde jag att dom pimplade men när jag kom närmare så visade det sig att dom körde med radiostyrda flygplan. Dom undrade säkert vad jag pysslade med eftersom att jag lämnade vägen och försvann in i buskagen. Burken hittades med hjälp av klockrena koordinater, men det hjälper ju inte när man inte kan få ut den då botten frusit fast, Som tur var så nådde jag ju så att jag fick av locket och fick fram loggen. Burken var fin för övrigt.


    Efter detta begav jag mig till Dalslands revet. Ett häftigt naturfenomen efter senaste inlandsisen. Här var det också problem... Den hårda och isiga snön täckte marken där den förmodade cachen ligger. Hade varken spade eller spett i bilen, så här blir det också att återkomma när snösmältningen är igång.

    foto från geocaching.com taget 2009

    Dagens höjdpunkt var att kunna försöka logga cachen ute på en ö i sjön Iväg. Det var en häftig upplevelse att vandra genom den frusna vassen och vidare ut på ön. På ön/kobben fanns en stor gran och några mindre björkar. Så det behövdes ingen gps för att söka efter cachen. Inne i lådan hade ett gäng med spindlar lagt sig i vintervila, men dom försökte jag att inte störa. Snabbt loggad och sedan tillbaka på sin plats igen. Det var en jättehärlig dag, och jag såg några pimplare både ute på sjön och inne i någon av vikarna. Visste att det var  mellan 25-30 cm i den viken där jag skulle gå ut. Det hade jag fått info om av makens fiskekompis, som var där för några dagar sedan. 


    Jag står på samma ställe och tar bägge bilderna, så man ser granen som finns på ön.
    Nästa stopp blev strax före campingplatsen vid Laxsjön. Här hade det tidigare legat en gammal racerbana. Det var bra koordinater så den var lättloggad. Fast jag funderade allt lite på vad bonden hade haft för sig ute på gärdet, skulle han öppna en grusbana att race'a på kanske...



    Över Stenebyvägen och in på Campingområdet för att ta nästa cache.
    Vilken mysig camping, här har jag bara sett skylten från vägen men aldrig varit framme.
    Här var det tur att jag hade min multi tång med mig så det gick att komma åt cachen, det hängde massa is för gömman men med tången så kunde jag knacka upp ett hål stort nog att få ut burken.

    Coinen var borta men plastfodralet med koden låg kvar...
    Tyvärr verkar gömman varit mål för plundring, så synd... :( men cachen gick ju att logga, det var bra.

    En frusen men fin badstrand vid Laxsjön.


    Dax att besöka den gamla slussen i Långed. Denna hade jag velat ta i somras när vi åkte den stora kanalrundan, men det hanns inte med. Det var öppet i vatten i delar av kanalen och några änder simmade trivsamt i strömmen. Kändes nästan som att ta en FTF när man fick vara först att skriva i en ny loggbok, dock var detta loggbok nr:2..

    Besökte även en häftig grotta utanför Långed. Hit får jag ta med familjen, för den måste ses, sedan så ska jag hitta cachen också. Hade glömt ficklampan hemma och sedan letade jag nog inte så noga var så begeistrad i själva grottan... Bilderna gör den inte rättvist, utan man måste själv besöka Ekebol och denna grotta. Här följer några bilder från den.





    Efter att jag intagit lite föda vid grottan åkte jag mot Skärbo naturreservat. Här var det inga problem att hitta de två första gömmorna men Skärbo #1 var svårloggad... Loggen och pennan var fastfrusen i den isfyllda cachen, så det fick bli en fotologgning istället.

    Isig logg... 

    På vägen söderut blev det ett stopp vid ytterligare en Dalslands kyrka, Tisselskog. Tur att det var mörkt så man kunde logga i skydd av mörkret.


    Sedan blev det tre till cacher längs vackra Brudfjällsvägen, innan det blev hemfärd. 11 loggade cacher. Känns som en bra söndag!

    Mycket djur i skogarna idag...

    Idag har jag varit runt lite i bygden. Har varit i Bäckefors där jag stötte ihop med herr Orre, som inte var så nöjd med mitt besök på hans mosse...
    En sådan här filur blängde på mig före han lommade iväg in mellan granarna.

    I Ödskölt jagade jag iväg 4 rådjur, när jag kom tillbaka till bilen efter besöket ute på isen och visiten på den lilla ön. Jag hann inte fota dessa heller utan får använda mig av en lånad bild.
    Fotot är från Sverigesradio Jönköpings hemsida.
    När jag kom ut på vägen mellan Lästvik och Dals Långed så sprang det över en ganska stor älg på vägen, men om det var fjolårskalv, kviga eller ko kan jag inte säga men den hade iallafall inga horn.

    Fotot är lånat från http://blog.tallmora.se
    Sedan när jag körde hem från Dals Långed på väg 2218 mot Dalskog, fick jag stanna eftersom jag fick en fälthare som sprang på vägen, och eftersom det var mörkt så sprang den ju i ljusskenet från bilen så det blev att stanna, stänga av och släcka lyset. Så efter någon minut så hade den lämnat vägen... 

    Fotot från www.ipernity.com 



    fredag 1 februari 2013

    Laddar geobilen med lite loggremsor.

    Efter torsdagens mörkercaching, konstaterade jag att många av burkarna behövde nya loggremsor, och självklart hade jag inga fixade i bilen. Men nu är det fixat. Så nu kan jag avhjälpa en blöt loggbok/remsa i någons cache, om jag stöter på det. Får försöka kolla upp mina egna burkar också inför vår/sommar säsongen...

    Mörker caching, om man är förtidig till jobbet.

    Som ni säkert läst tidigare så jobbar jag nätter på ett gruppboende i Mellerud. Vi håller på att greja lite med schemat så det har resulterat i att jag 2 gånger under en sexveckors period börjar tre timmar senare än vanligt. Självklart missade jag detta idag, så vad göra... Hade ju med mig en laddad gps med cacher som jag tänkte att ta när jag fick lite tid över... Så utan ficklampa men med lite lyse från mobilen så gav jag mig ut på några "drive in" cacher mot Åmålshållet. Första stoppet och längst bort, blev vid restaurangen Tössestugan, som ligger vid 45:an. Här var det snabbloggat. Lite trafik dessutom så det var bara att fortsätta söder ut.


    Det blev ett stopp på 45:an vid galgbacken/avrättningsplatsen vid Herrskog. Har inte hittat något foto från platsen men enligt Ånimskogs dödbok står det om platsen: "En halshuggning skedde i Dalsland år 1834, i Tydje socken /noterad i Ånimskogs församlings dödsbok. Det var på Herrskogs avrättningsplats och personen var drängen Johan Larsson Rasmusson, 34 år gammal". Det framkom inte här vad Johan hade begått för brott, och det får jag leta vidare om. 


    Vidare söder ut blev nästa cache Furusjön. Vid Furusjöns camping och Lilla Bräcke loge.


    Fotona är från Furusjöns Campings hemsida.

    Nere i Ånimskog så besökte jag cachen vid kyrkan. Byn är mer än bara sågverket och "Bills grill". Väl värt ett besök, men nu vid 22-tiden var det ganska lugnt i byn.

    Foto hämtat från denna hemsida.

    Mer kultur och sevärdheter i bygden. Stannade till vid Hällkistan, på grund av mörker och dålig planering får jag besöka själva platsen vid ett annat tillfälle. Fotot är taget från geocaching.com



    Jag fortsatte vägen fram mot Dalslands Gästgiveri, där det blev en snabb loggning och sedan vidare mot Baståsen.



    Drive-in på vägen till Baståsen
    I den branta sluttningen från Baståsen ner till sjön Ärr:s sydvästra del ligger det lilla naturreservatet Baståsen. Här växer ett stort bestånd av Lind, som är unikt för länet. Inslaget av andra lövträd är stort. Inom det lilla området finns en mycket varierad flora med många ovanliga arter.


    Mer information om naturreservatet kan man hitta på Länsstyrelsens hemsida.
    Sista stoppet blev vid Salebol sockenstuga. Här har jag aldrig varit tidigare, så det får bli en runda runt sjöarna här när det är ljust. Månen lyste upp endel och man hörde hur isarna sjöng.




    Sjön Ånimmen som jag nu åkt runt brukar maken och ibland även sonen fiska i. Gått om fin fisk. Mer info på hemsidan.
    Så då har man fördrivit några timmar. Nu kastar vi oss in i februari månad, där jag hoppas ha möjlighet att logga några burkar i Tranås kommun, i norra småland...