söndag 17 februari 2013

Gripenbergs slott och burkar längs väg:133

I går vaknade jag tidigare än planerat och eftersom att melodikrysset som skulle lösas med mamma och moster började en timme senare än vanligt så fanns det tid för en liten geo-tur. Då några av burkarna låg nära vägen så var det bra att ta dessa en lördagsmorgon.
Det blev ett stopp vid:

Gripenbergs slott

Om man kör från Gränna mot Tranås väg 133 så passera man det vackra Gripenberg Slott, som är en av de största slotten i Sverige som byggts i trä. Det byggdes 1660 av riksmarskalken Carl Gustav Wrangel, och det är uppkallat efter Wrangels mor Margareta Grip.Troligen är arkitekten Nicodemus Tessin d.ä. Tyvärr finns det ingen allmän tillgång till slottet eftersom det är i privat ägo, men här är fortfarande värt att göra ett stopp. Slottets byggnader ligger på bägge sidorna av vägen, så var uppmärksam på trafiken. Var försiktig vid denna cachen då du vintertid behöver gå på körbanan, under den snöfria tiden så funkar det bättre att gå i dikesslänten. 

Slottet i vinterskrud. Februari 2013.


Ett lånat sommarfoto.

Gripenberg

Inne i samhället Gripenberg så finns det också burkar att finna. En burk är placerad vid ett väggupp där cachen är både synlig och osynlig. Den var kul! 

Den andra burken är placerad till minne av den smalspåriga järnväg som var planerad att gå mellan Jönköping och Gripenberg, tyvärr var den bara i drift mellan Jönköping och Vireda.
1874, väcktes tanken att förena Jönköping med stambanan vid Gripenberg strax söder om Tranås. 1900 hade järnvägsbygget nått Vireda, cirka 25 km från Gripenberg. Av olika skäl avbröts byggandet där. Tanken var att sträckningen skulle gå från Vireda via Hullaryd Degela Linderås o fram till Gripenberg
Järnvägen öppnades 1894 och lades ned 1935.

Tåget, som i folkmun benämndes "Trå'rullatåget", kom tyvärr inte fram till Gripenberg. Tur att det finns något som heter Geocaching för nu har Trå,rullatåget kommit till slutmålet 74 år efter nerläggningen. 

En översiktsbild över samhället där både järnvägen och 133:an delar samhället.

trå-rulla-cachen

Linderås

Här kan det sommartid vara lite knepigt med parkering, men svänger man av 133:an upp mot kyrkan så kan man parkera på kyrkan/församlingshemmets stora grusplan. Sedan promenerar man ner mot korsningen/cachen och det söta cafét,som är Sveriges minsta och kallas i bygden för "Dasset" eftersom det är litet och det är sn'e tak. Cachen är en klassisk skylt-cache som var torr, och fin. 

Vinterklätt cafe, som är stängt fram till sommaren.

Lånad flygbild över "dasset" och bangolfbanan, och utomhusplatserna.

(Lånat foto) Interiör påcafét
Sedan har man ju den vackra och pampiga stenkyrkan i Linderås, som är väl värt ett besök.


Det vackra koret i Linderås kyrka



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar