måndag 30 juli 2012

Cache i Visby före hemfärd.

Då var semesterveckan på Gotland och i underbara Alskog, Ljugarn till ända. Vi har varit så nöjda med allt. Boendet, ett vackert stenhus på nästan 200 m2 och stor trädgård med hallon och krusbärsbuskar och många fruktträd, härlig utsikt över kor och fårhage. Ett underbart sommarväder, där det bara kom lite regn nu när vi var i Visby och väntade på färjan. Vi har hunnit att se och uppleva massor, och det gav mersmak, till ön vill jag gärna åka igen, för alla "måste se" ställen hann vi inte med.
Efter lite sovmorgon och packning av bil, städ av huset så packade vi in oss själva och begav oss mot Visby. Konstigt att packningen sväller på nått konstigt sätt under semestern, för det var mycket mindre plats på hemvägen än när vi åkte till Gotland. 4 tröjor och en fotboll tar visst massor av plats...
Väl i Visby, så delade vi lite på oss. Maken och sonen skulle köpa ett spännband till cyklarna, och jag, dottern och pojkvännen tog upp mobilen för att leta de sista cacherna före hemresan. Vi gick mot en som hette "Innerstaden #1". Det var en härlig utsikt här. Här var Emil den som fann denna microcache.



Fin utsikt över "innerstan" innanför murarna i Visby. Mycket folk i rörelse denna lite mulna söndags middag. Vi var på väg ner mot hamnen för att kolla båtarna, men ville kolla upp även "Kajsarporten"som skulle vara mugglartätt. Jo, visst var det tätt med folk, och sedan var den ju överstruken så den var troligen "Mugglad". Men vi var iallafall här...

Efter denna miss, var det bara att ta sig ner för alla backar mot Almedalen, parken inne i Visby, för att kolla upp denna cache. Väl nere i parken kom det en regnskur och sonen undrade vart vi tog vägen, för vi skulle ju in på glassmagasinet... Vi fick hoppa denna cachen och ge oss iväg mot regnskyddet på glassmagasinet. Här fanns det mycket att välja på.. Jag har lånat fotot från dotterns blogg...

Tyvärr fanns det inte tid till att kolla cachen "baybay", då jag kollat lite fel på tiden när färjan skulle avgå, så fick vi skippa denna. Men har varit mycket nöjd med min caching denna veckan ändå. 

lördag 28 juli 2012

Om man inte gillar fotboll kan man ju köra en cache runda med sonen

Det har varit en intensiv semestervecka, så vi beslutade att ta det lugnt med utfärder idag. Det blev sovmorgon och sedan kolla på lite OS. Varken jag eller sonen är några jättefanatiker av fotboll, vi ser nån allsvensk match live då och då, men annars inget alls. Så när det vankades OS fotboll, damernas match mot japan. Så då kollade vi om det fanns några cacher på behagligt avstånd, och det gjorde det ju, så när maken och de stora tonåringarna bänkade sig vid tv:n så tog jag och sonen med en vattenflaska och drog iväg på en runda med bilen.
Vi åkte mot orten När, ett par km från Ljugarn, där det skulle finnas en cache på en gammal utomhus dansbana. Tyvärr gick det inte helt enligt planen då en mugglare var där och klippte gräset inne i parken och han hade med sig sin hund som sprang lös. Enligt tidigare loggare så snurrade kompassen endel och det stämde. Vi kände inte att vi kunde stanna då vi blev uttittade av denna trädgårdsmästare, vi får se om vi hinner återvända före hemfärden, imorgon kväll. Vår fortsatta tur gick mot en skeppssättning från bronsåldern, som låg inne i en kohage. Djuren hade blivit flyttade så vi störde inte. En plats värd ett besök!

Nästa stopp blev till cachen Kvenni, som låg på en kulle vid en vacker kvarn.

Foto från geocaching.com

Denna cachen hittade sonen, inga djur i hagen, så det var lugnt.Väl tillbaka vid bilen konstaterade vi att det bara var 400 meter till nästa, en grotta... "Lau Grottan". Stigen upp till grottan ligger vid ett litet gärde och efter gärdet är det en bastant grind. Blev lite klättring över grinden då vi inte ville öppna upp hela. Medan sonen undersökte grottan så gick jag upp och loggade denna. Det fanns mycket fossiler av sjölilja och korall.

  
Nu ville sonen åka hem och äta men det fanns en cache några hundra meter längre fram på vägen, vid en källa "Lau käldu"
Foto från geocaching.com föreställande källan.

Här passade vi på att fylla våra vattenflaskor, för det var 28 grader i skuggan enligt bilens termometer. Nu fick det bli hemåt Alskog, för att äta och kolla OS handboll.

torsdag 26 juli 2012

I Pippis fotspår innanför ringmuren.

Dagens plan var att ta oss in till Visby, men vi hade inget mer inplanerat med vad vi ville se eller göra inne i Visby.Vi startade "jättetidigt" enligt mina tonåringar, då vi ankom Visby kvart över 10 på förmiddagen. Vi parkerade vid Österport och började kolla runt innanför muren.
Kändes lite planlöst, då vi inte hade planerat nått med dagens utflykt. Vi hamnade nere vid Donners plats och Burmeisterska huset. Jag blev så betagen av detta vackra hus. Jag är en trogen läsare av Elisabeth Nemerts böcker, där hon i en av sina böcker beskriver just sådana här köpmanshus.
Vi strosade vidare och bestämde oss för att fika vid ruinerna S:t Drotten och S:t Lars. Här kollade jag lite diskret in om det fanns någon cache i närheten, och det så ju självklart maken och sonen, så jo, det fanns ju en cache "Coprus Christi" på andra sidan av S:t Drotten vid Katolska kyrka. Vi bestämde oss för att gå på cache jakt, eftersom vi ändå inte hade nått bestämt mål under dagen. Vilken tur att man har en förstående familj, och att maken vet hur han ska glädja mig! Cachen var logiskt placerad så under tiden jag loggade den så passade dottern, hennes pojkvän och sonen på att fota lite.

Visst är jag diskret...
S:t Drotten, mitt emot Katolska kyrkan.
Efter denna cache var det ju bara att fortsätta. Så då bestämde vi oss för att kolla om vi kände igen några av miljöerna som spelades in med Pippi Långstrump. Vi vandrade upp ett kvarter och hamnade vid den mäktiga  Domkyrkan. Här gällde det att vara diskret, för här var det mugglar tätt... sonen och jag begav oss upp på "Klinten". Efter lite planlöst letande kom resten av familjen upp också för att hjälpa till. Inget resultat. Jag och maken satte oss så jag fick förklara varför min gps på telefonen inte alltid fungerar. Jag visade var jag trodde att cachen skulle vara och när jag kollade en extra gång så såg jag den... Den hade ju varit på samma ställe som vi kollat fyra gånger tidigare! Härligt! Denna underbara utsikt gick att njuta av uppe på klinten.


Nu tyckte jag att det var dax att maken fick leta efter sin första cache på egen hand, och detta tycktes falla bra ut! Min Gps är inte alltid att lita på, så först visade den att vi skulle fortsätta in bland de mysiga kvarteren på Nygatan, men mitt på den gatan snurrade den till och visade rätt in i ett hus. Oj, vi var alltså en gata för långt ner. Vi gick bort till Norderklint och fotade lite innan vi gav oss upp en gata till Norra murgatan. Här gick det bättre!
Här är en panorama vy, från Norderklint.
Dagens andra Pippi cache hittades och maken konstaterade att här gällde det att ha stiftpenna och liten handstil, för att få plats med mitt alias... över 10 bokstäver är ju inte alltid lämpligt... 
Här är lite foton från vår tillbaka vandring mot Österport.
   


Vi vandrade tillbaka mot Österport för att tillgodose behovet av föda av enklare varianter än det som erbjuds på restaurangerna innanför murarna. Här utanför blev det även lite shopping, före vi bestämde oss för att rulla hemåt till huset. Vi får återkomma till Visby under vår vistelse här, för att ta fler cacher!

onsdag 25 juli 2012

Folhammars raukområde

Ljumma vindar och en nöjd familj. Inga moln på himlen och ett inbjudande hav, med härliga stenar och raukar. Detta känns verkligen som semester! När stranden är i närheten kan jag inte gå på vägen/ stigen utan jag styr ner mot vattnet och strandkanten, jag blir som barn på nytt, men med en sådan inbjudande strand och hav kan man bara inte motstå.
När vi vandrat runt en bra stund bland alla underbara raukar, så kom jag på att det skulle väll ligga en cache här i närheten! Japp, 195 m är väll nära och bra, sonen hängde med upp vid skogskanten. Här snurrade min kompass lite men den var inte så svår att hitta, så den loggade vi snabbt och bytte ut en plastfigur mot en annan. Sedan var det dax att bege sig mot södra udden. Om det blir nån jakt där på burkar återstår att se.
Man kan ju hoppas i allafall. Fint och härligt semesterväder är det iallafall!

Morgonturen på cykeln

Sol från en molnfri himmel, inbjuder till en liten cykeltur på 2 km, före frukost, till Alskogs kyrka. Dock en del motvind men den lilla sträckan fixar man ju. Denna micro, var på lagom nivå, lätt att se, men lite krånglig att nå. Men med hjälp av en pinne, lyckades jag nå den!  Mycket charmig kyrka tycker jag!
Hemfärden gick snabbt, med kraftig medvind. Hem och packa in familjen i bilen för att åka till Folhammars naturreservat, det ska finnas en cache där... vi får se om jag får tag på den...

måndag 23 juli 2012

Cache sökning på semestern

Första dagen på semestern, då vi lämnade Dalsland på morgonen, för att sedan snedda öster ut, ner mot Oskarshamn för att sedan åka vidare mot Gotland. En riktig högsommarvärme infann sig när vi kom till Oskarshamn. 31 grader i skuggan i hamnen..  Jiihaa!!!

Efter en gungig överfart, så ankom vi ett soligt Gotland. Vi korsade Gotland för att ta oss ytterligare mer öster ut. Vi kom till mysiga Alskog, bara för att lite snabbt packa in och sedan ge oss ner till Ljugarn för att handla. Väl där kollade jag om det fanns nån cache i närheten, och det fanns det. 300 m från affären mot fyren. Familjen ville ner till havet och fota i det härliga solnedgångsljuset, så då fick dom göra det och jag och sonen tog en liten egen tur längst stranden. Här är så vackert!!!
Nu laddar vi batterierna för att göra nya upptäckter imorgon!







måndag 16 juli 2012

Varför krångla till det...

Dax för en tur ut på den Dalsländska slätten, men man behöver ju inte ta cacher som ligger inne i skogen eller ute vid en ruin varje gång. Idag blev det en 'drive in' cache i Erikstad. Passade på när bommarna var nere på 45:an pga tåget!


lördag 14 juli 2012

Burkletande med förhinder..

Jag har inte jättekoll på vad som händer över allt i kommunen, men detta borde jag haft mer koll på. Tänkte att en lördagmorgon brukar det ju inte vara så mycket folk i omlopp på en camping, iallafall inte före halv åtta på morgonen. FEL! Det vankades ju den årliga beachvolleybollen, denna lördagen. Partytält och förberedelser precis vid koordinaterna för cachen. Var bara att vända och återkomma vid en annan tidpunkt.


torsdag 12 juli 2012

Fortsatt letande i närområdet.

Har inte varit på någon cache letande nu på några dagar. Har jagat sniglar i trädgården mellan skurarna... Men idag tog jag en liten tur i närområdet. Mot Bäckefors, en liten tur på ca 1,5 mil. Stannade först till vid fina Bäcke kyrka. Har av loggboken att dömma varit lite problem med koordinaterna här, så jag utgick från tidigare cachares förslag på 10-15 m väst, från utsatt position, och det blev helt rätt. Tog även en tur in till denna fina kyrkogård där min makes morföräldrar ligger begravda. En del sniglar på grusgångarna, men annars helt ok.


Efter detta stoppet begav jag mig in till Bäckefors, och vidare mot gamla bruket. Det skulle finnas en cache vid/i gamla spiksmedjan. Här stämde inte heller koordinaterna enligt loggen, men enligt hjälpen på loggen så tänkte jag systematiskt och tog det ledtråden, en i taget, och detta gav snabb utdelning. Jo, här stämde inte mina koordinater med de angivna, men det löste ju sig ändå. Var försiktiga med denna fina ruin. Jag la cachen lite grann mer synlig så man inte behöver dra i alla lösa stenar, jag hoppas att detta var ok. En vacker ruin är det i alla fall.


Drog mig efter denna cachen hemåt igen. En cache som jag tidigare letat efter ett par gånger skulle nu vara tillrättalagd, så jag stannade till vid minnestavlan över Dalslands järnväg. Där den också fanns, så glad att äntligen kunna logga denna!
En tidigare arrendator, Pehr Sieurin som bodde på Regineberg, eller Rinneberg som vi säger, skulle ha hjälpt till med tillverkningen av sågspånstegel till de inre murarna på järnvägen mellan Dalskog och Bäckefors. Leran till teglet bröt Pehr vid gården Idala, som också ligger vid järnvägen fast närmare Dalskog. Mer fakta och historier kring familjen Sieurins tid på Regineberg och Idala kan man läsa i Bäckeboken som finns att köpa uppe vid gamla bruket. En mycket prisvärd bok om Bäcke socken.
Jag kommer med stor sannolikhet att nämna mer om Pehr Sieurin längre fram, då jag har en liten plan...

söndag 8 juli 2012

Hem från nattjobbet

Passade på att besöka Bergssjön på hemvägen från nattens arbetspass. Vid cachen hittades 2liter kantareller, som nu är rensade och väntar på att stekas och frysas in.

Vet inte om det blir någon mer jakt idag. Beror på humör och ungdomarnas planer.


Cachen kartong

Här skulle det finnas en Micro cache men tiden började bli knapp så jag la bara platsen på minnet och återkommer utan tidspress.


Härliga byggnader.

När man går inne bland smågatorna kan man hitta ovanliga hus fynd.


Mer fina byggnader i Vänersborg

Då var det den kommunala flickskolan idag finns här ett bostads bolag.


Vänersborgs gamla regemente.

Mer text om cachen i inlägget efter. Fotot är taget på platsen där cachen låg, men inte på själva gömman.

Vänersborg för tredje gången denna veckan.

Här hemma i Mellerud är det Kanalyran denna helgen, så de kvarvarande ungdomarna skulle till köpingen. Det har blivit en hemvändardag, för många som flyttat här ifrån, men också en av årets helger då det verkligen är mycket liv och rörelse här. Det är aktiviteter och sevärdheter för alla åldrar.
Mellerud är ingen stad utan en köping, men också en kommun på ca 9600 invånare.
Efter en liten förmiddagstur till Mellerud, då maken stod och sålde lotter för Kroppefjälls if, så begav vi oss mot Vänersborg, och Snäjk fiske- & vildmarksbutik, nu är väll inte detta min favoritbutik att gå i en längre stund men man kan ju kolla omgivningarna under tiden som ärenden uträttas där... Så jag gick över vägen mot cachen "Kungliga Västgöta Regementet 2". En härlig stenbyggnad som idag inrymmer bland annat Frivården.
På vägen från denna cachen mot gågatan passerade jag några fina byggnader, som jag fotade med mobilen. Jag lägger dem här på bloggen via mobilen, då jag inte än kommit på hur jag fixar det på annat sätt...

Gillar inte byggnadsarbetsplatser vid cacher..

Idag blir det ett åter besök åt Vänersborgshållet. Dottern skulle till tandregleringen där klockan 08, och skulle sedan börja jobba i Mellerud till 09, så någon buss var det liksom aldrig tal på. Mamma kör såklart! Den kvarten det tog för henne inne på tandregleringen, passade jag på att kolla på cachen som ligger vid Vänersborgs gamla lasarett. Detta fina gamla hus håller på att renoveras, så det stod täckta byggnadsställningar där cachen skulle ligga och det var ju inte tomt på folk heller så dit får man återvända och hoppas att cachen ligger där den ska även efter renoveringen.
Vänersborgs gamla lasarett.(foto från  vastfast.vgregion.se)
 Blev inget mer cachletande idag då det var annat inbokat  och att det var nattjobb ikväll också.

Från överby på 45:an mot Mellerud

Gårdagen blev det inget cache sökande då bilen var på service, och jag skulle jobba natt, men man kunde ju planera dagens planerade rutt.
Har fått en fråga om vad jag har för mobil som och vilken app jag använder vid geocachingen.
När jag började hade jag en SonyEricson Xperia X10i, det funkade bra tycker jag, men då hade jag redan beställt en ny som jag använder nu. Det är en Sony Xperia S, och appen jag använder är gratis appen c:geo.
Fotot från  http://www.sonymobile.com
Idag skulle jag köra sonen till Överby köpcenter, där mina föräldrar skulle möta upp, för han ville "på lite semester" hos dem och kusinerna, sedan har han ju ett kompisgäng där också. Det är ju lättare att hålla kontakten med dem när de har både mobil, Facebook och msn. Det går ju ändå några månader mellan besöken, men det funkar, vilket jag tycker är kul. Har även kollat runt på cachesidan för att spana vilka som verkar lämpliga att kolla på när jag åker ditåt. Gäller att förbereda sig, då man kanske drar med kära mor på en liten introduktionsrunda.
När jag ändå var på Överby fick man ju kolla vad som fanns runt krokarna där.. Förmycket folk gjorde att jag bara spanade av området av den cache som finns på baksidan ...




På hemvägen blev det två inplanerade stopp längst 45:an. Erikstads kyrkoruin hade jag besökt tidigare men då som gäst på ett bröllop. Nu är det ju inte jätteväl skylltat hit utan kör fram till kyrkan sedan förbi den på en lite mindre asfalterad väg. Framme vid parkeringen till kyrkoruinen blev det en "drive in" det var lite kul tyckte jag. Tog en snabb koll uppe vid ruinen, men det hade ju inte gjort nått om man trimmade lite högt gräs och sly runt den tycker jag, för den är så vacker. Väl värt ett besök!
Jag har lånat detta fina foto på  http://jfredpeterson.com
Det var bara 450m ungefär mellan cacherna så jag stannade även till på rastplatsen BergsKullar. En fin rastplats där det även går att kolla på gravhögarna som ligger bakom rastplatsen. Stanna till om du har vägen förbi! Denna cachen var logiskt placerad och lätt tillgänglig. Vilket man gärna uppskattar ibland..
Bergs Kullars rastplats, foto från geocaching.com
Ja det var sista loggen för denna dagen, nu blev det att  fortsätta hemåt..

fredag 6 juli 2012

En kvällspromenad runt mörttjärn.

Maken skulle ner till Rostock på fotbollsträning, så då åkte jag med och tänkte kolla på utsiktstornet uppe på Kroppefjäll, och kolla runt "drakens gömma". Det var en fin kväll så jag tänkte att jag borde hinna dessa två cacher på 1,5 timme, men med min orutin kunde det bli tight med tid. Parkerade uppe vid konferensgården och gick mot badplatsen. Där kollade jag in informationstavlan för att kolla in stigarna mellan cacherna. Vägen till utsiktstornet var fint utstakad så det var inga problem att komma dit.
Kroppefjälls Utsiktstorn (foto från svenska turistföreningen.)
Ledtråden till denna cach var "stolpe", och logiskt sett borde det då vara fyra gömställen att välja på men där fanns inget. Letade sedan i vidare cirklar, där tillslut hela kullen finkammades, men inget resultat. Hela tornet söktes också igenom, så jag fick del av den härliga utsikten över skogarna, Vänern och ända bort mot Kinnekulle. Nä, det blev att logga den som "inte hittad", då jag även såg att andra, veckan före mig också letat länge utan att hitta den. Får nog bli ett meddelande till cache "ägaren" att kolla upp denna.

Nu mot "drakens gömma" som ligger vid Mörttjärn. Det var ganska blött och mycket knott, men jag tänkte iallafall kolla om den gick att hitta, visste sedan tidigare att det kunde vara svårt att få positioner här intill berget, och så blev det. Hand GPSén låg i bilen och jag kände inte att jag hade tid att vandra tillbaka till bilen och hämta den. Här var inte heller ledtråden till någon jättehjälp, då hela området bakom stendraken var fullt med stenar med mossa på.
stigen mot drakens gömma. (foto från geocache.com)

Får bli att återkomma med handGPSén och assistans av ungdomarna. Men det var ju iallafall en fin tur ändå trotts två nitar. Nya tag någon annan dag!

Flyttad eller övertäckt???

I dag var det första juli, och en del inbokat inte bara i almanackan utan en del måsten. Dotterns pojkvän skulle på match i Alingsåstrakten och samtidigt så hämtade jag dottern i Mellerud. Blev lite måsten, handla tvätta mm, sedan stack jag upp en snabbsväng till minnesmärket över Dalslands Järnväg, som ligger bredvid väg 166 och helt på gränsen till Bengtsfors kommun.
Här hade det hamnat en stor hög med beläggningsgrus, och via en lånad hand gps och min telefon så pekade bägge gps'ernas koordinater på denna 1,5 meter höga grushögen... skulle man börja gräva tro... nepp, det blev att meddela på internetloggen att den borde kollas upp. Åkte hemåt utan att hittat denna loggen :(

Dotterns pojkvän kom från matchen i Alingsås, då passade vi på att åka ner och "fira" med pizza. När vi ändå var samlade hela gänget så visade jag maken vad det var jag höll på med. Vi åkte till "Mellerud syd" där jag visade hur en cache ser ut... Så nu är alla i familjen iallafall informerade.

Möte med andra "burkletare" och en Geocoins

På hemvägen från vackra Dalbergså, passade vi på att åka till Sunnanå Marknadsplats, där det också skulle ligga en cache. När vi parkerat upptäckte vi en annan bil med ett gäng grabbar som svängt in efter oss. Dom kommer ut med en GPS i handen... Åh, får man äntligen träffa andra "burkletare" jo så var det. I denna cachen fanns det ochså en Geocoin iform av en liten VW-buss av modell äldre. Den skulle åka omkring och fotas med liknande bilar av normalstorlek, så den kunde vi hjälpa tyckte sonen. I lådan fanns det förutom loggbok, penna och pennvässare, också en golfboll(marknadsplatsen ligger granne med golfbanan) en hårsnodd, suddigummi, glaskulor och ett armband av träpärlor. Vi bytte ut golfbollen mot en reklampins för charkprodukter :)
Foto från Melleruds museums hemsida. Taget 1987.
Grabbarna drog vidare ner mot Sunnanå hamn, men vi beslutade oss för att åka hemåt. Maken och sonen skulle med TeamBull2 (makens fiskekompis) ner till hamnen sen. Det skulle vara trubadur på hamnkrogen och sonen och maken hade blivit erbjudna att komma ner och tjöta lite med fiskekompisar och ev sova över i Bull2´s fina Flipper.
Maken (TeamBull1) i TeamBull2´s Flipper. Bilden hämtad från makens blogg. 
Denna frånvaro av make och son, gav mig möjlighet att göra ytterligare en cache runda men nu lite mer åt nordost sett från Dalskog. In på datorn och kolla, ja, det skulle bli sju stopp, var av den ena var en Multi-cache och den andra var ett återbesök där det tidigare i veckan varit filminspelning.
Detta kunde ju ta sin lilla tid, så jag tog med lite ät och drickbart i form av frukter och en flaska vatten. Första stoppet skulle bli Fjärdingen. Jag parkerade åter på deras grusplan, och passerade förbi det stängda kafét på väg mot Karl Karlsson-gården som ligger precis bakom. 

Området där cachen skulle finnas är ganska rik på träd, allt ifrån sly och stora träd till murkna och förruttnande stockar och grenar. Marken är då av naturliga själ väldigt mycket täckt av rötter och grenar, och i det fallet gav inte den kompletterande ledtråden någon extra hjälp. "under roten"... jaha, det blev ju inte mycket bättre av att mobilens gps, snurrade väldigt. Den pendlade mellan 20m till 0,5m och det blir en ganska stor yta att leta efter en micro-burk. Gav upp letandet till alla knotts förtret, och begav mig mot Skållerud. 
Nästa stopp skulle bli Skålleruds station. Jag svängde in vid Örtesängen och parkerade uppe vid husen. Detta visade sig vara ett klokt beslut då vårens regnande gjort grusvägen ner mot järnvägsspåret endast framkomligt med fordon av off-road typ eller en traktor. 
Cachen hittades efter en något annorlunda placering i den miljön, ganska snabbt. Mot nya mål! När jag kom upp till bilen upptäckte jag att jag nästan parkerat i ett litet område med kantareller! Jaha, det blev lite svamp plockning också! Nu blir nästa stopp vid  Kyrkansgård och  vackra Skålleruds kyrka. 

 
Här vid kyrkans gård, skulle det finnas en Multi-cache, som jag kanske skulle försöka mig på, sedan fanns det en cache ner mot sjön också. Jag tänkte börja med den vid kyrkan men där stod det ett gäng "fiskar mugglare" så det kändes inte ok att vandra ner på stranden och leta då, får bli senare.. Blev att försöka sig på Mult'in istället. Jag hittade fem av de sex utlagda ledtrådarna, men eftersom jag skulle vandra upp i skogen en bit utan alla siffrorna till GPSéns positioner, så avvaktar jag denna, känns inte riktigt ok för mig som nybörjare utan en riktig GPS, och utan sällskap, samt att det började skymma. 
Får återkomma hit också... 
Nästa stopp blev cachen vid Svankila naturskyddsområde. Den var snabbloggad. Nästa stopp var Bloms varuhus utmed 45:an. Det blev en "drive-in" här, 2 meter från burken..  Nu närmade sig min lilla tur sitt slut. Tänkte ta den nere i hamnen samtidigt som jag hälsar på make, son och de andra fiske grabbarna. Nu var det dax att plocka fram ficklampan om detta skulle kunna genomföras för klockan närmade sig 23:00. 
Denna cache var heller inte speciellt svår, men det var lite låga buskar, klippor och myror tillsammans med en svagt lysande ficklampa som gjorde den lite klurig. Sedan traskade jag bort till snälle TeamBull 2 där maken och sonen satt och pratade och åt lite gott. Där blev det lite tjöt, sedan rullade jag hemåt, mycket nöjd över 7 loggade cacher. 

Sunnanå Hamnkrog. (foto från Melleruds kommuns hemsida)



Hällristningarna i Dalbergså och en "travel coins"

Under gårdagens letande hittade jag ju två travel coins. Efter att kollat lite på lämpliga vackra platser så ville jag kolla på de två i Dalbergså. De två stora tonåringarna hade fått ett hedersuppdrag, så de skulle inte vara hemma i eftermiddag, men när man ändå är ute och kör så kollar man ju vad man kan hitta "på vägen". Så sonen och jag begav oss mot idylliska Dalbergså och dess camping. Det har ju varit lite nederbörd de senaste veckorna, så det var inte torrt i skogen men att ha nått annat på fötterna än tennisskor, slog ju varken mig eller sonen... jo, det blev fuktiga skor eller snarare en dyblöt och en lite mer än fuktig, men sonen klarade sig ganska bra. Han är tydligen mer van än mig att balansera på tunna stockar och grästuvor. Väl framme vid Hällristningarna var det en underbar utsikt, så det blev lite fotande och att lägga en Geocoin eller "travel coin" i denna burken ute bland klipporna. Så fina hällristningar. Jo, rätt gissat, jag har aldrig varit här heller...
Utsikt från "Stone age" över vackra Vänern.

Geocoin vid hällristningarna.
Blöt om fötterna var jag ju redan så nu klaffsade vi bara på. Det fanns mogna blåbär här ute på udden så det smakade vi på.
Det skulle ju finnas en cache till här ute så det blev nästa mål. Denna var inte lika enkel att finna, men litar man på att gpséns anvisningar så hade det gått fortare, och ja, sonen hittade den. Han springer alltid i förväg och har en suverän blick för att leta rätt på gömda saker. När denna var loggad så begav vi oss till den mysiga handelsbod på campingen. Där inhandlades glass och nått drickbart. Denna handelsbod är väl värt ett besök! 

torsdag 5 juli 2012

Att "bara" åka och handla...

Det där med att bara åka och handla funkar ju så klart inte, man får ju förena nyttan med nöjet... Så det blev ett besök på Melleruds järnvägsstaton, här snurrade kompassen endel, före jag hittade rätt, men loggad blev den, sedan tog jag mig tiden att åka till en dommaring utanför Mellerud. Där hittade jag två "travel coin" speciella saker med nummer på som vill ut och resa. Dessa två plockade jag med mig, för att sedan placera ut på andra platser. Väl hemma igen blev det att leta upp vart dessa ville resa någonstans... En ville besöka vackra platser i skandinavien och den andra ville upp mot Kiruna. Nu gäller det att tänka ut var de är lämpliga att placera någonstans.. Har mina ideer, men det tar vi längre fram...

En liten runda, med ungdomarna.

Fjärde dagen som Geocachare, hade jag involverat alla tre tonåringarna, vädret var väll inte det bästa, men det regnade ju inte men var ganska mulet. Det hade regnat även nu på morgonen så det var gummistövlar och långa byxor som gällde. På morgonen hade jag suttit och kollat upp vilka som verkade vara okej att logga ihop med gänget. Hittade en lagom lång sträcka med 5 cacher som om vi ville kunde förlängas med tre till och en multi-cache. En multi-cache är en cache som tas i flera delar för att få den slutliga GPS-kordinaterna i detta fallet.
Vi gav oss iväg till Stampens kraftstation, som jag självklart traskade upp i skogen på fel sida om ån, så det var bara att gå tillbaka ner på vägen och upp på nästa sida. Sonen sprang i förväg och blev också den som fann cachen. Loggad och klar begav vi oss mot nästa som var Borekulle.

 

Har har jag varit minst två gånger på 20 år... så tragiskt, så fina ställen att besöka utan att man gör det. Vi gick i samlad trupp upp till utsiktsplatsen, men gpsén ville ytterligare 8 meter utåt... ok, då skulle vi alltså inte gått upp utan tagit nedre vägen. men fin utsikt var det ju. Så vi vände och följde stigen neråt, inget för människor med problem med branter, halkigt underlag och "inte fotriktiga" skor, men det gick fint.
Det fanns två små grottor en bit upp på berget som sonen snabbt klättrade upp till, sedan lite fotograferande.
Sedan gav vi oss av mot cachen. Sonen var lite otålig och sprang förbi det troliga gömstället men dottern med pojkvän fattade vinken och loggade snabbt och diskret cachen och sedan var det sonens tur att leta. Med dom upptäckar instinkterna han har var det inga större problem att hitta denna.


Snabbt vidare mot cachen som heter Örssjön, alltså Strömmersviksbadplats. Med hjälp av ledtråden så fixade ungdomarna detta galant. Vidare nu upp mot OK-stugan.  Här blev det lite knepigare. Det var en micro-cache så vi hade lite att leta efter, men som vanligt är det bra med extra ögon och en förmåga att se var man själv skulle gömt nått. Så dottern halade snart fram den lilla burken, där vi loggade oss alla fyra. Nu blev det bara en liten sväng med bilen, ett par hundra meter ungefär fågelvägen. På parkeringen för besökare till Kroppefjälls konferens och Spa hade vi en god överblick över området. Dotter och pojkvän gick ut på bryggan och satte sig så fick jag och sonen stå för letandet. Att det är ett rikt djurliv kring Mörttjärn vet vi sedan tidigare, men för dotterns skull kändes det bra att vi var utrustade med gummistövlar, för en dm ifrån hennes fötter kommer det en huggorm simmandes i vattnet... Cachen hittades också, och nu fick det bli demokratisk röstning. Hem och fixa nått att äta eller att ge sig på Multi-cachen. 3-1 till matpaus, och så blev det.