fredag 31 augusti 2012

Besökt ett skyddsrum.

Efter besöket i Mellerud stannade jag till vid en cache som ligger mellan Dals Rostock och Dalskog, där det ligger ett skyddsrum. Här var det ganska besvärlig terräng. Hade jag varit smart så hade jag inte besökt denna cachen själv. Det var mycket brant, och här gällde det att inte slaviskt följa GPSén, för då hade det blivit bergs bestigning. Jag fick passera cachen med ca 50-60 m för att sedan gå "på skrå" alltså diagonalt uppåt lite på sidan. Det var mycket mossa som var hal, så denna ska man inte besöka under blöta förhållanden eller vid minusgrader.
Här ska man inte gå rakt upp...

Den fina vyn när jag loggar cachen.
Det var fin utsikt från platsen där jag loggade. Här skulle det ligga en TB, men burken var tom, och det var ingen som loggat cachen sedan den blev lämnad i burken. Så det kan tyvärr vara så att någon som är medlem på geocaching.com letar rätt på cacher som har coin eller tb, och sedan bara går och hämtar dem. Så trist!!!

Vänersborg och binära tal

Idag blev det att följa med dottern till Vänersborg. Hade förbäret, att ta en mysterycache inne i Vänersborg. För att få koordinaterna till cachen var jag tvungen att lösa en sifferkod av binära tal. Det var en kul cache att lösa på hemmaplan och sedan kolla och hitta cachen på den utsatta koordinaterna. Denna cachen låg inte så jättelångt från torget! Så kul med utmaningar!


onsdag 29 augusti 2012

Mot Uddevalla igen.

Eftersom maken skulle ner till Uddevalla och Torps köpcentrum, så tänkte jag följa med för att kanske ta de cacher som jag fick hoppa över förra gången jag var här.
Så efter att ha uträttat alla inköp som var planerade så gick jag mot cachen på "Torp tornet" medan maken hämtade bilen. Cachen loggades snabbt och smidigt i alla fall.



Efter detta blev det hemfärd med ett snabbt stopp i Färgelanda för att droppa en TB. Tyvärr har denna cache tidigare blivit plundrad på sina TB och Coin, så nu blir det en väntan på att någon snäll geocachare tar med denna och lägger den på ett tryggt ställe, eller tar den ut på nya äventyr!
Så himla trist med personer som förstör...

tisdag 28 augusti 2012

Linderud och utlopp

Efter lunch med maken och ett shoppingstopp på Bloms varuhus, så åkte jag upp till rastplatsen Linderud, där det finns en microcache sedan tog jag svängen om Köpmannebro till cachen "Utlopp". Snabbt loggad och sedan hemåt.


Linderuds rastplats har både toalett, soptunnor och bord med  bänkar!

Köpmannebros hamn, och utloppet från Dalslands Kanal

Det blev ingen cachingrunda idag men det är inte det som är mitt mål med burkletandet att hitta så många burkar som möjligt, utan att uppleva nya platser och uppleva gamla platser med nya ögon.

måndag 27 augusti 2012

Vattentornet i Mellerud

Det har varit tv inspelning i Mellerud i helgen som varit, och ett av evenemangen var att döpa Vattentornet. Så redan på söndagen så dök det upp en cache vid vattentornet! Alltså bara 130 meter från mitt jobb. Jag loggade denna när jag gick av mitt nattpass i morse.


Då har vattentornet fått ett nytt namn!

lördag 25 augusti 2012

Dals Ed

När jag kört upp sonen till det årliga Monster racet i Ed, fick man ju ta någon burkar på hemvägen. Vid cachen "Under", var det lingonplockare, så den väntar jag med. Vid cachen "Bakom" var jag ensam rastare. Fin utsikt!

Mot Bengtsfors med stopp i Ödskölt och Billingsfors.

Igår kväll så kollade jag lite på cacher i Dalsland, som man kunde göra en liten rundtur, för att ta. Jag fastnade för en mysteriecache som låg i Bengtsfors. För att få koordinaterna var man tvungen att lösa ett suduko. Detta gjorde jag i morse, och då kom min impulsivitet igång igen... Varför vänta med rundan, jag gör det i eftermiddag. Så efter att jag varit ner en sväng till Mellerud och hämta ett paket så tänkte jag åka hem och slappa lite för jag skulle jobba inatt, men väl hemma igen, blev min nyfikenhet för stor, så jag tänkte att jag tar Ödskölts cacher och sedan till Bengtsfors och sen hem och sova.

Ödsköltskyrka, med sin vackra klockstapel. Logisk placering av burk.



Nästa stopp blev rastplatsen vid sjön Iväg. En välbesökt och fräsch rastplats.



 Nästa mål var Älgparken och Jättegrytorna vid Dalslands Aktiviteter. Här hittade jag också en TB, Travel Bug. En TB är en grej som har ett uppdrag, eller en önskan att få placeras på speciella platser som ägaren  bestämmer. Denna TB som jag hittade skulle besöka bland annat Stockholm och Köpenhamn, så då kan det vara logiskt att placera den på platser med många besök och åt nått av hållen. Jag kommer troligen placera denna neråt Vänersborg skulle jag tro.




Nästa stopp blev Billingsfors, där jag loggade två cacher. "Båthamnen" och "Välkommen till Billingsfors".


 Efter att jag besökt båthamnen, så stannade jag till på rastplatsen uppe i samhället. Här tog jag fikapaus, (och en cache..)

Vidare färd mot Bengtsfors. Här blev det 7 hittade gömmor. Tyvärr var det en som jag inte kunde logga men jag såg iallafall burken. Det händer att mugglare är framme och kollar på burkarna, och ibland läggs dom inte tillbaka där dom ska...

 



Mycket vacker och genomtänkt plats mitt i Bengtsfors, väl värt ett besök!
Gammelgården/Halmens hus, kanalbron, bakom festplatsen och Bilprovningen var andra platser där jag också besökte och loggade idag.


En genomblöt cache, där jag hällde ut en halv dl regnvatten. 

Stenmur bakom festplatsen.


En mycket svår nådd burk, som någon tryckt upp en bit.
Kanalbron

Här vid kanalbron fick jag dagens skratt. Att paddla kanot är väll inte helt enkelt, då den är lite vinglig, men att ta sig i och ur den samma är nog ännu svårare. Ska man dessutom göra det om man är lite stel och osmidig kan det bli riktigt kul att titta på. Fyra personer i två kanoter, dom verkade ganska vana paddlare för det såg bra ut fram tills dom skulle lägga till vid bryggan... Alla fyra kom tillslut upp ur kanoterna och upp på bryggan, men det var en blöt tröja och ett par skor som iallafall behövdes torkas, sedan säkert ett och annat blåmärke, men dom var lika glada för det. Sedan fick de assistans av två kanot uthyrare att dels hålla kanoter och dels försöka hindra att dom kantrade.. Tack för dagens skratt.

Riktigt så här illa gick det inte men det var bra nära...

Efter detta rullade jag hemåt för att bearbeta min huvudvärk som började göra sig påmind och sedan var det att ladda inför nattjobb. 14 cacher blev dagens resultat.




torsdag 23 augusti 2012

Cachen Fjärdingen

I morse när jag körde ungdomarna till Mellerud så tog jag en cache på hemvägen. Det blev "Fjärdingen" som ligger mellan husen vid Karl Karlsson gården och kafé Fjärdingen. Har varit här tidigare, men letat utan resultat. Idag var det riktigt enkelt. Tänkte att jag börjar närmast stigen och letar mig innåt. (gpsén snurrade bra här) Så på första stället som jag kollade på fanns cachen... Varför krånglade man till det i början??? Mysigt ställe är det här iallafall!!





onsdag 22 augusti 2012

Cache i Båberg, på ett snurrigt ställe.

På hemväg från dotterns shoppingtur fick det bli ett snabbstopp i Båberg för att ta en cache med inte helt optimalt läge. Regnväder och en massa bilar gjorde att det fick loggas även om jag inte kunde göra mig osynlig. Kände mig som en rondellhund som sniffade på lyktstolpen i mitten, men förhoppningsvis har man glatt någon...

På shoppingtur på Överby köpcenter.

Då dottern skulle till Vänersborg och tandläkaren och att hon var shoppingsugen nu när studiebidraget och lönen nalkades. Så då ställer man upp och fixar så hon kan övningsköra samtidigt.
Jag kollade också lite i affärerna men hittade inget som lockade. Så då blev det att ta den cachen som ligger på baksidan av Sibahuset, som jag försökt mig på tidigare, men då var det glassätande personal som satt precis vid gömman, men nu gick det mycket bättre. En vardag strax efter 10 på förmiddagen var det mycket lugnare!

Efter denna cache blev det att kolla om det fanns någon mer i närheten, och det gjorde det. 570 meter mot rondellen bakom siba fanns "Playa del Siba". Jag gick mot rondellen och vägen bort mot kollonistugorna, och där fanns en bra stig in. Den tog inte så lång tid att hitta, men tyvärr var loggen ganska misshandlad, så här behövdes det lägga ut nya loggremsor...


Efter 3,5 timmes shopping verkade dottern vara nöjd, så då var det dax att övningsköra hemåt... Vi får se om det blir någon mer cache på hemvägen.

tisdag 21 augusti 2012

Minnes stenen i Bokskogen i Dalskog.

Det var ju här jag la ut cachen, och här är en förkortad historia om minnes stenen och släkten som reste den.


Tavlans inskrift: "Till minne af fil. och hed. doktorn Joh. Sieurin som
född d. 9 aug 1813. Omkom vid Korvetten Carlskronas förolyckandes
i Floridabukten 30 april 1846"


Minnestavlan är rest av Johannes ”Johan” Sieurins brorson Per Sieurin, som köpte gården Idala, på andra sidan järnvägen 1878. När tavlan är rest vet man inte exakt. Denna Per Sieurin var arrendator på gården Regineberg i Bäcke socken från 1864 till 1880.

30 april 1846 inträffade en av de större katastroferna inom den svenska örlogsflottan. Korvetten Carlskrona råkade strax norr om Kuba ut för en plötslig orkanby som var så kraftig att fartyget på några sekunder kantrade och hamnade på sidan med segel och tackel i vattnet. Vattnet forsade in genom de öppna luckorna och inom några minuter sjönk fartyget. 114 man drunknade och bara 17 personer överlevde.




På Idalas marker fanns lera som användes vid tegelframställning.Teglet såldes till Järnvägsbolaget som höll på att dra järnväg mellan Sunnanå (Mellerud)- Fredrikshald (Halden, Norge).
Bokträden här, kommer från Baldersnäs, där Pehrs fru Ida hade sin moster Betty Waern. Hon ska ha sänt över några träd för plantering till denna minnes plats.
Några av Baldersnäs magnifika bok träd.

Sieurin var mycket intresserad av växter och natur. Så han ska ha importerat Kirskål (Aegopòdium podagrária) som grisfoder, men detta ogräs har sedan dess kallats för Idalaogräs här i Dalskog.


Sieurin var aktiv inom många områden i Bäcke socken och kommun. Han var drivande i frågan om varannandagsläsning i skolan, han såg till att det öppnade en sparbank i Bäckefors, och han införde ”träbottnade skodon” som han ska ha klampat genom kyrkan med för att bevisa dess duglighet. Denna Sieurin lämnade Dalsland 1880, men hans son som också hette Pehr men Gambette som mellannamn, övertog Idala av sin far. Pehr Gambette var mycket trädgårdsintresserad och hade läst trädgårdsskola i bland annat Örebro och Stockholm, men också i Danmark och England. Han öppnade en handelsträdgård på Idala där han levde med fru och barn.

måndag 20 augusti 2012

Örsjön runt

I går kväll så hade det kommit upp en ny cache runda i kommunen! Marinette och Rolf hade lagt ut en runda med 20 burkar runt Örsjön utanför Dals Rostock. Detta blev då planen idag att försöka genomföra hela rundan. Sonen började skolan idag, och skulle nu börja högstadiet, så han var nervös. Han kom upp över en timme före jag tänkte gå upp och väcka honom, och äta nått fixade han inte så han tyckte att vi skulle påbörja rundan runt Örsjön och sedan in till Mellerud.

Rådaskolans entre. Foto från www.mellerud.se
Efter besöket i skolan och lite ärenden så fortsatte vi vår lilla tur. Det var en trevlig runda och jag passerade även 100 tagna cacher, så det var lite speciellt. Har ju bara hållit på sedan slutet av juni, men jag kan nog inte hålla samma tempo hela tiden men man vet aldrig.
Det blev inget fotat på den här turen runt sjön, för vi hade en tid att passa, och jag visste att det fanns fina foton på nätet så då kommer det några av dem istället.

Vy över Örsjön. Foto från  panoramio.com

 Åkte dessutom förbi två fina kvarnar på resan runt sjön. Gunvarbyns kvarn och Krokforskvarn.












Denna tur var väl värt ett besök!


söndag 19 augusti 2012

Två kamouflerade elskåps-cacher.

Först får jag Gratulera Marinette och Rolf, som var första personerna som loggade min cache i Dalskogs bokskog.
Hade inte planerat nått burkletande idag men jag tänkte ändå ladda ner koordinaterna till några som kan vara bra att ha om man får tid över i Mellerud.
Det blev två cacher som jag visste satt på elskåp. Jag har kollat på bägge tidigare men det var de första veckorna av mitt letande, och då hade jag ju inte hittat så många olika typer av cacher. Så när jag kollade idag, blev det inget längre letande, för dessa varianter kände jag igen nu.


Jag har mött många olika varianter och här kommer några av dem. Som alla låg instoppade i rör, stolpar eller bakom fasadens lockbrädor

 
 


Här kommer flera varianter men dessa är kamouflerade:

 

Sedan kan ju cachen vara gömd inuti nått som är större,




 
Sedan har vi ju självklart de vanliga behållarna i form av allt från filmrulleburken, fingerborgsburken och de i storlek med ett smörpaket till den största som jag hittat som var en 20 liters IKEA rullback.
Ja, det var lite om vad man kan hitta.

lördag 18 augusti 2012

Har lagt ut en cache.

Idag stod valet mellan att göra klart den planerade cachen som jag skulle lägga ut på ett av mina favoritställen  här i Dalskog, eller att ta en eftermiddagstur i Åsensbruk, Upperud och Håverud. Det lockade inte att rulla ut på kurviga vägar längs brudfjällsvägen, så det blev att fixa till den sista kontrollen på koordinaterna och gömman för cachen som jag skulle lägga ut.
Varför lägga en cache i Dalskog, kanske någon undrar? Jo, det finns en speciell anledning till just denna. När jag flyttade hit till byn för över 20 år sedan, var denna platsen en av de ställen jag utforskade, men det var inte några i min närhet som kunde själva historien bakom minnes stenen. Så jag letade på biblioteket och hamnade i Bäckeboken och Kroppefjällsboken. Efter detta blev det snart också så att jag hamnade inom släktforskningen också. Så platsen har gett mig så mycket, och att historian kring den är värd att bevaras. Miljön här är också annorlunda mot den vanliga skogen runt byn, sedan är bokträden så mäktiga tycker jag. Så jag hoppas att andra också kan få uppleva stämningen som jag känner när jag vandrar i Dalskogs lilla bokskog. Man kan inte köra bil fram längre utan man parkerar lättast vid kyrkan och går vägen som är jämte järnvägen, och går resten.




Det blir en liten promenad på 1 km fram till platsen, men över halva sträckan är på asfalt eller grusväg, sedan efter vägbommen kan det vara högt gräs, men tar man stövlar eller rejäla kängor så är det inga problem. Grusvägen löper längs med järnvägen så det bör man vara beredd på att gods och persontågen kan dundra förbi ett par meter ifrån en.. En annan nackdelen är att från vägbommen fram till skogen så plogas inte vägen vintertid, men är det lite snö, så kan man ju pulsa. Cachen kom upp på Geocaching.com ikväll vid 20-tiden, så det ska bli spännande att se vem som loggar först på denna imorgon. Jag hoppas att koordinaterna stämmer, men jag har kollat flera gånger med både telefonen och en lånad hand GPS.

Imorgon ska jag lägga upp lite av historien kring minnes stenen. Nu blir det natten!!