tisdag 21 augusti 2012

Minnes stenen i Bokskogen i Dalskog.

Det var ju här jag la ut cachen, och här är en förkortad historia om minnes stenen och släkten som reste den.


Tavlans inskrift: "Till minne af fil. och hed. doktorn Joh. Sieurin som
född d. 9 aug 1813. Omkom vid Korvetten Carlskronas förolyckandes
i Floridabukten 30 april 1846"


Minnestavlan är rest av Johannes ”Johan” Sieurins brorson Per Sieurin, som köpte gården Idala, på andra sidan järnvägen 1878. När tavlan är rest vet man inte exakt. Denna Per Sieurin var arrendator på gården Regineberg i Bäcke socken från 1864 till 1880.

30 april 1846 inträffade en av de större katastroferna inom den svenska örlogsflottan. Korvetten Carlskrona råkade strax norr om Kuba ut för en plötslig orkanby som var så kraftig att fartyget på några sekunder kantrade och hamnade på sidan med segel och tackel i vattnet. Vattnet forsade in genom de öppna luckorna och inom några minuter sjönk fartyget. 114 man drunknade och bara 17 personer överlevde.




På Idalas marker fanns lera som användes vid tegelframställning.Teglet såldes till Järnvägsbolaget som höll på att dra järnväg mellan Sunnanå (Mellerud)- Fredrikshald (Halden, Norge).
Bokträden här, kommer från Baldersnäs, där Pehrs fru Ida hade sin moster Betty Waern. Hon ska ha sänt över några träd för plantering till denna minnes plats.
Några av Baldersnäs magnifika bok träd.

Sieurin var mycket intresserad av växter och natur. Så han ska ha importerat Kirskål (Aegopòdium podagrária) som grisfoder, men detta ogräs har sedan dess kallats för Idalaogräs här i Dalskog.


Sieurin var aktiv inom många områden i Bäcke socken och kommun. Han var drivande i frågan om varannandagsläsning i skolan, han såg till att det öppnade en sparbank i Bäckefors, och han införde ”träbottnade skodon” som han ska ha klampat genom kyrkan med för att bevisa dess duglighet. Denna Sieurin lämnade Dalsland 1880, men hans son som också hette Pehr men Gambette som mellannamn, övertog Idala av sin far. Pehr Gambette var mycket trädgårdsintresserad och hade läst trädgårdsskola i bland annat Örebro och Stockholm, men också i Danmark och England. Han öppnade en handelsträdgård på Idala där han levde med fru och barn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar